Acasă Uncategorized New York: FMI: Romania este tara cu cel mai scazut nivel de...

New York: FMI: Romania este tara cu cel mai scazut nivel de trai din Uniunea Europeana

DISTRIBUIȚI

94725 – 11102010 – România a devenit, oficial, ţara cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană, arată statisticile FMI. PIB-ul pe cap de locuitor, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, a scăzut anul trecut sub cel al Bulgariei, care ocupa până acum ultimul loc. Din păcate, în viitor, ne vom consolida ultima poziţie în clasament, apreciază money.ro.

            Statisticile Fondului Monetar Internaţional arată că România se află în topul ţărilor cu cele mai slabe performanţe economice în perioada 2009-2011. Iar acest lucru s-a văzut şi la nivelul standardului de viaţă: produsul intern brut al României pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumpărare, a scăzut anul trecut cu 6% faţă 2008, până la 11.869 de dolari. Până anul trecut, Bulgaria era ţara europeană cu cel mai scăzut nivel de trai.

Statisticile Fondului Monetar Internaţional arată, însă, că Bulgaria a înregistrat anul trecut un produs intern brut pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare, de 11.883 de dolari, peste cel al României. Iar estimările incluse în baza de date a FMI arată că decalajul dintre cele două ţări se va mări până în 2015, în favoarea vecinilor de la sud de Dunăre. Iar faţă de celelalte state din regiune, nici nu poate fi vorba de o comparaţie: Polonia şi Ungaria vor încheia acest an cu un PIB de peste 18.800 pe locuitor, iar în Cehia, indicele se apropie de 25.000 de dolari. Produsul intern brut pe cetăţean, ajustat la paritatea puterii de cumpărare, este un indicator utilizat frecvent pentru a compara standardele de viaţă din diferite ţări. Indicele ţine cont, printre altele, de rata inflaţiei şi de costul vieţii. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.