Acasă Uncategorized Romania si Polonia vor sustine doctrina secretarului general NATO

Romania si Polonia vor sustine doctrina secretarului general NATO

DISTRIBUIȚI

94945 – 18102010 – România, Polonia şi ţările baltice formează un grup al statelor care vor susţine noua doctrină NATO propusă de secretarul general, Anders Fogha Rasmussen, privind instituirea ca definitoriu principiul apărării reciproce, transmite Romanian Global News.

La Lisabona în zilele de19 şi 20 noiembrie se va desfăşura următorul summit NATO. Acolo va fi luată o hotărâre importantă în ceea ce priveşte viitorul Alianţei în următorii zece ani. Strategia propusă de Rasmussen se bazează pe afirmaţia din art. 5 al actului de constituire NATO care spune că atacul împotriva unui stat-membru înseamnă atacul asupra întregii Alianţe Nord-Atlantice. Astăzi însă nu toate statele susţin acest principiu de apărare reciprocă.

O parte din ele tind spre diminuarea puterii şi obligaţiilor pe care şi le asumă NATO. Iar Franţa chiar propune un spaţiu comun de securitate cu Rusia. Potrivit ziarului „New York Times”, acest subiect va fi discutat de Nicolas Sarkozy la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei lor în oraşul Deauville. Din această cauză SUA îşi exprimă îngrijorarea că Sarkozy vrea să ajungă la o înţelegere cu Meekel şi Medvedev înaintea summitului fără participarea lor.

Proiectul lui Rasmussen încă nu a fost făcut public, dar însuşi secretarul general a declarat la Bruxelles pe 8 octombrie că lucrul cel mai important este susţinerea art. 5. Potrivit lui, statele-membre NATO, împreună cu SUA şi Canada trebuie să se consulte în probleme de securitate. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.