Acasă Uncategorized Strasbourg: Eurodeputatii sustin eliminarea vizelor pentru Albania si Bosnia-Hertegovina

Strasbourg: Eurodeputatii sustin eliminarea vizelor pentru Albania si Bosnia-Hertegovina

DISTRIBUIȚI

94661 – 08102010 – Parlamentul European a susţinut propunerea vizând eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Albaniei şi Bosniei-Herţegovina înainte de sfârşitul anului 2010, considerând, ca şi Comisia Europeană, că aceste două state îndeplinesc condiţiile necesare din punct de vedere al securităţii documentelor, al luptei împotriva imigraţiei clandestine şi împotriva criminalităţii.

La 30 noiembrie 2009, UE a decis eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din Serbia, Muntenegru şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, decizie care a devenit efectivă la 19 decembrie 2009. Bosnia-Herţegovina şi Albania nu îndeplineau în acel moment toate criteriile (referitoare la imigraţia ilegală şi securitate).

În luna mai, Comisia a decis că aceste două state au făcut progrese şi a recomandat ca Parlamentul şi Consiliul să aprobe eliminarea cerinţelor de obligativitate a vizelor până la sfârşitul anului pentru călătorii mai scurte de 3 luni. Raportul elaborat de Tanja Fajon (S&D, SL) a fost adoptat cu 538voturi pentru, 47 împotrivă şi 41 abţineri.

Albania şi Bosnia-Herţegovina au îndeplinit toate condiţiile, fiind pregătite pentru eliminarea vizelor. Acest fapt a fost confirmat şi de către Comisia Europeană (…) Est timpul să transmitem un mesaj pozitiv acestor ţări prin distrugerea zidului vizelor (…) oamenii merită acest gest din plin”, a declarat raportoarea PE Tanja Fajon.

De menţionat că numai cetăţenii care deţin un paşaport biometric vor fi exceptaţi de la aplicarea regulilor privind vizele.

Propunerea de eliminare a obligativităţii vizelor urmează a fi aprobată în luna noiembrie şi de Consiliu, aplicându-se regula majorităţii calificate.

Kosovo „în afara acestui proces” – Raportorul regretă însă faptul că Kosovo rămâne  „singura parte a Balcanilor de Vest care este lăsată complet în afara procesului de liberalizare a vizelor” din cauza „diferenţelor între statele membre privind recunoaşterea independenţei”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.