Acasă Uncategorized Washington, mediator intre Belgrad şi Pristina

Washington, mediator intre Belgrad şi Pristina

DISTRIBUIȚI

94396 – 01102010 – Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat miercuri (29 septembrie) că va vizita Serbia şi Kosovo luna următoare şi şi-a exprimat speranţa că viitoarele discuţii dintre Belgrad şi Pristina vor da roade.

În remarcile făcute în timpul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu comisarul UE pentru politică externă Catherine Ashton la Washington, Clinton a declarat că se va deplasa în regiune „în aproximativ zece zile” în încercarea de a facilita reconcilierea dintre cele două ţări balcanice.

La începutul acestei luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care cere autorităţilor de la Belgrad şi Pristina să se angajeze într-un dialog care să vizeze promovarea cooperării, facilitarea progresului ambelor ţări pe calea către integrarea europeană şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor lor.

În urma adoptării documentului, Ashton s-a întâlnit separat cu preşedintele sârb Boris Tadic şi cu prim-ministrul kosovar Hashim Thaci pentru a discuta despre posibila agendă a discuţiilor, care vor fi mediate de UE.

Noile negocieri urmează să se concentreze asupra unei game largi de chestiuni practice, mergând de la protecţia lăcaşurilor culturale şi istorice până la cooperarea în domenii precum serviciile vamale, comerţul şi economia, transporturile, telecomunicaţiile, securitatea frontierelor şi lupta împotriva crimei organizate.

În cursul dezbaterii de la a 65-a Adunare Generală a ONU de la New York, Tadic a declarat că ţara sa este pregătită pentru discuţiile care vor începe „în curând”. Dar a cerut totodată membrilor organizaţiei mondiale care nu au recunoscut până acum Kosovo să se abţină să facă aceasta în timpul viitoarelor negocieri.

Şaptezeci de ţări, inclusiv Statele Unite şi 22 din cele 27 de state UE, au recunoscut Kosovo după declaraţia de independenţă faţă de Serbia adoptată în februarie 2008. Belgradul a promis că nu va urma niciodată exemplul acestor naţiuni. În zilele de după adoptărea rezoluţiei ONU din această lună, unii oficiali şi politicieni sârbi au insistat ca chestiunea statutului Kosovo să fie inclusă în viitoarele discuţii.

Pristina şi diplomaţii occidentali au respins această opţiune. „Statele Unite sprijină bineînţeles Kosovo ca stat independent şi credem că dialogul nu va reveni asupra chestiunii statutului Kosovo”, a declarat ambasada SUA la Belgrad săptămâna aceasta, citată de presa sârbă.

Prima prioritate este ca cele două părţi să găsească întâi soluţii la chestiunile „critice” din domeniile livrării de energie, telecomunicaţiilor şi circulaţiei persoanelor, bunurilor şi serviciilor, a declarat miercuri liderul Partidului Democrat Liberal al Serbiei, Cedomir Jovanovic. Chestiunea statutului Kosovo ar trebui să fie discutată atunci când aceasta devine viabilă şi realistă, a declarat el, fiind citat de postul B92 din Belgrad. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.