Acasă Uncategorized Alba: Autoritățile din Alba încalcă legea din slugărnicie sau din prostie?

Alba: Autoritățile din Alba încalcă legea din slugărnicie sau din prostie?

DISTRIBUIȚI

96024 – 22112010 – Un nou scandal legat de simbolurile naționale a izbucnit la Alba Iulia după ce autoritățle locale au arborat pe biserica-simbol a Unirii din Alba Iulia un afiș publicitar care conține un drapel stilizat. Pregătirile pentru marcarea Zilei naționale au început la Alba Iulia, duminică. În afişul publicitar ridicat pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, culoarea roşie a drapelului naţional a fost înlocuită cu o combinaţie de portocaliu şi vişiniu, iar albastrul este şi el realizat din două nuanţe.

 

 

 

 

Afişul, care mai cuprinde logo-ul turistic al oraşului şi o urare de bun venit în „cealaltă capitală, capitala de suflet a românilor”, a fost amplasat la iniţiativa Primăriei Alba Iulia. Membri ai partidelor de opoziţie au reclamat prezenţa culorii oficiale a PDL, în timp ce istoricii au scos în evidenţă modificarea drapelului naţional. „În niciun caz nu poate să reprezinte drapelul nostru real. Poate că dă la mulţi oameni care îl privesc un semn de întrebare ce înseamnă acest drapel cu nuanţele respective acolo.

Dacă sunt argumente, argumentele nu pot să combată tricolorul românesc care este de sute de ani acelaşi.

Culorile roşu, galben şi albastru vin de fapt din Antichitate, chiar şi din perioada dacilor”, a spus istoricul Ioan Străjan, vicepreşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, citat de Adevărul. „Sunt mâhnit că Serbările Unirii au ajuns să fie politizate şi drapelul nostru a ajuns să fie colorat în portocaliu. Este regretabil”, a afirmat Florin Roman, vicepreşedinte al PNL Alba.

Reprezentanţii administraţiei locale resping acuzaţiile şi susţin că este vorba despre un concept de promovare turistică. „Construcţia de pe Catedrala Încoronării este un banner care are o valoare turistică, de promovare a oraşului. Are o valoare de decor urban, nu de drapel naţional.

Steagul, drapelul României, care s-a arborat la deschiderea Serbărilor Unirii este la 30 de metri distanţă, pe catarg”, a declarat Mircea Hava, primarul din Alba Iulia şi preşedintele PDL Alba. O explicaţie ”mai tehnică” a oferit Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei, cel care a comandat afişul: „a fost realizată această combinaţie de culori pentru a scoate în evidenţă de la distanţă construcţia afişului. Este un efect vizual. Produce un efect de vălurire, ca şi cum ar fi bătut de vânt. Culoarea portocaliu pleacă din logo-ul oraşului”, a declarat Coşer. Acesta a completat că firma care a realizat meshul este din Alba Iulia, însă a refuzat să-i dea numele.

Potrivit Constituției României, articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Legea nr. 75/1994 precizează că fâșiile drapelului național au culorile albastru cobalt, galben crom și roșu vermion. Publicația Album des pavillons nationaux et des marques distinctives (2000) propune echivalarea culorilor drapelului național al României cu următoarele nuanțe:

Spațiu de culoare

Albastru

Galben

Roșu

Pantone

280c

116c

186c

CMYK

100-70-0-10

0-10-95-0

0-90-80-5

RGB

0-43-127

252-209-22

206-17-38

 

Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994. Protocolul drapelelor și pavilioanelor militare este stabilit prin regulament intern. Legea amintită conține următoarele prevederi: Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile și în sediile autorităților și instituțiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituțiilor de învățământ și cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum și la aeroporturile cu trafic internațional. Ca pavilion, este permanent arborat pe navele de orice fel și alte ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanțelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum și la reședința șefilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale șefilor de misiuni diplomatice și oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit acelorași uzanțe.

Temporar, drapelul României se poate arbora cu prilejul Zilei Naționale a României și al altor sărbători naționale, în locurile publice stabilite de autoritățile locale; cu ocazia festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter local, național și internațional, în locurile unde acestea se desfășoară. De asemenea, trebuie arborat cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de șefi de stat și de guvern, precum și de înalte personalități politice reprezentând principalele organisme internaționale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi și pe diferite trasee. Drapelul mai este arborat cu ocazia desfășurării competițiilor sportive, pe stadioane și alte baze sportive, și în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale și al secțiilor de votare. În cadrul ceremoniilor militare, drapelul este arborat conform regulamentelor militare.

Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reședința lor sau de persoane juridice la sediile acestora.

Drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea Legii nr. 75/1994. În acest caz, drapelul României ocupă locul de onoare, anume în centru, dacă numărul drapelelor este impar, sau la dextra drapelului împreună cu care ocupă centrul dacă numărul drapelelor este par. În acest caz, toate drapelele trebuie să aibă aceleași dimensiuni (dar nu în materie de proporții, unde fiecare țară își are reglementările sale).

Drapelul Uniunii Europene se arborează alături de drapelul României, la senestra celui din urmă.

Arborarea drapelului României la manifestările care se desfășoară sub egida organizațiilor internaționale se face potrivit reglementărilor și uzanțelor internaționale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.