Acasă Uncategorized Bruxelles: Noua strategie a Comisiei Europene privind persoanele cu handicap

Bruxelles: Noua strategie a Comisiei Europene privind persoanele cu handicap

DISTRIBUIȚI

95784 – 14112010 – Comisia Europeană va adopta o nouă strategie pe zece ani, pentru promovarea egalităţii de şanse a persoanelor cu handicap. Strategia va oferi un cadru de acţiune la nivel european, sprijinind acţiunile în domeniu ale statelor membre şi contribuind astfel la obiectivul general al implementării Convenţiei ONU. Strategia va urmări eliminarea barierelor şi promovarea, la nivel european, a unei pieţe a tehnologiilor de asistenţă. Construirea unei societăţi care oferă şanse fiecărei persoane deschide noi oportunităţi pe piaţă şi stimulează inovarea. Accesul tuturor la servicii şi produse oferă avantaje economice majore, având în vedere cererea datorată numărului crescut de consumatori în vârstă. Peste o treime din persoanele cu vârste peste 75 de ani au unul sau mai multe handicapuri, care le restricţionează mobilitatea într-o anumită măsură. O serie de măsuri specifice vor avea ca scop îmbunătăţirea accesului la servicii precum asigurările de călătorie. Începând cu 2010, Comisia Europeană va premia anual cel mai accesibil oraş european.

Strategia va cuprinde o serie de acţiuni în ceea ce priveşte finanţarea, cercetarea, sensibilizarea opiniei publice, realizarea de statistici şi colectarea de date. Obiectivul este de a dezvolta şi de a promova utilizarea la nivel european a unor standarde privind accesibilitatea mediului construit. Aceste standarde vor permite autorităţilor publice să includă cerinţe privind accesibilitatea în cadrul procedurilor de achiziţii publice şi în acelaşi timp să stimuleze piaţa să mizeze pe creativitate, să dezvolte produse şi servicii accesibile şi să recompenseze sectoarele şi furnizorii de servicii care investesc în asigurarea accesibilităţii. De asemenea, Comisia va lua în considerare ideea propunerii, până în 2012, a unui „pachet legislativ privind accesibilitatea în Uniunea Europeană”, care ar putea include standarde specifice pentru anumite sectoare, astfel încât să se amelioreze considerabil funcţionarea pieţei unice pentru produse şi servicii accesibile.

Începând cu 1983, Comisia a elaborat o politică europeană în favoarea persoanelor cu handicap prin intermediul mai multor programe de acţiune. Planul actual de acţiune al UE în favoarea persoanelor cu handicap înglobează perioada 2003 – 2010 şi s-a axat pe locuri de muncă (2004 – 2005), integrare activă (2006 – 2007) şi accesibilitate (2008 – 2010).

Bazată pe experienţa planului de acţiune UE în favoarea persoanelor cu handicap (2004 – 2010), Strategia pentru persoanele cu handicap are ca scop implementarea în totalitate a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, pe care Uniunea Europeană şi statele membre au semnat-o, precum şi a Cartei drepturilor fundamentale a UE. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.