Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministrul Cseke Attila vrea programe nationale de sanatate multianuale

Bucuresti: Ministrul Cseke Attila vrea programe nationale de sanatate multianuale

DISTRIBUIȚI

95757 – 12112010 – Ministerul Sănătăţii a promovat vineri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2011-2012. Actul normativ reglementează structura programelor naţionale de sănătate, pe o durată de doi ani, precum şi  obiectivele acestora.

„În premieră am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual, pe o durată de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor„a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii mai spune că anual, se pierde un timp important la dezbaterea programelor naţionale de sănătate şi în procesul de contractare cu furnizorii, ceea ce duce la difuncţionalităţi în desfăşurare.

Conform proiectului de act normativ, în următorii doi ani, programele naţionale  de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, care reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii în cadrul acordurilor încheiate cu FMI şi BM, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.

Pentru 2011-2012 au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atât cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănătăţii, cât şi cele de tratament gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Noutatea o reprezintă introducerea unor noi programe în scopul reducerii incidenţei cancerului în România. Astfel, în 2011 Ministerul Sănătăţii va demara programul de screening de cancer de col uterin, de sân şi colorectal, după modelul proiectului pilot realizat în cadrul Institutului Oncologic “I. C. Chiricuţă” din Cluj-Napoca. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.