Acasă Uncategorized Bucuresti: Verzii cer oprirea lucrarilor la DN 66A deoarece distruge Parcul National...

Bucuresti: Verzii cer oprirea lucrarilor la DN 66A deoarece distruge Parcul National Retezat

DISTRIBUIȚI

95472 – 03112010 – Partidul Verde cere autorităţilor sistarea lucrărilor la Drumul Naţional 66A în Munţii Retezat. Verzii suţin punctul de vedere al  Asociaţiei Agent Green şi al altor ONG de mediu care avertizează că prin continuarea lucrărilor de asfaltare este distrus habitatul din Parcul Naţional Retezat-Rezervaţie a Biosferei.

„Construcţia afectează o zonă protejată a României şi va costa aproximativ 50 milioane euro din banii românilor. Parcul Naţional Retezat este ultimul peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei, iar lucrările de asfaltare la Drumul 66A va pune în mare pericol flora şi fauna din zonă. În regiunea Munţilor Retezat se află ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa la sud de Cercul Polar. Zona reprezintă o minune a Capitalui Natural recunoscută la nivel internaţional care nu trebuie distrusă.

Partidul Verde se opune vehement acestei crime împotriva capitalului natural românesc. Ignorând avertizările ecologice, Guvernul insistă să cheltuie bani publici pentru a distruge natura! Costurile de aproximativ 50 milioane euro vor fi suportate de bugetul de stat al României deoarece încercările de a obţine fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Investiţii, ca de obicei, au eşuat. Administaţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei a dat acordul pentru construcţie drumului, deşi potrivit OUG 57/2007 nu este posibilă construirea  în zonele de protecţie integrală din parc.

Studiul de impact asupra mediului conţine cel puţin 19 erori şi omisiuni, ignorând existenţa în zonă a unor specii precum ursul şi râsul. Regiunea reprezintă cel mai vast habitat, încă nemodificat, al acestor animale din întregul continent european. Singurul culoar de deplasare a urşilor va fi străbătut de acest tronson. În Europa civilizată porţiunile rămase verzi sunt izolate de infrastructură: drumuri, linii de înaltă tensiune, canale navigabile etc.

Partidul Verde susţine iniţiativa ONG-urilor de mediu care solicită realizarea unui contra-studiu de biodiversitate la tronsonul 3 al DN 66 A, oprirea definitivă a construcţiei DN 66 A, includerea întregului teritoriu al PFI în situl Natura 2000, înfiinţarea unei noi categorii de arie naturală protejată cu nivel de protecţie strictă şi numită Peisaj Forestier Intact pentru a conserva întreg teritoriul PFI Retezat.

Munţii Ţarcu, Godeanu şi Vâlcan, cunoscuţi generic sub numele de Retezat, reprezintă ultimul peisaj forestier intact, în afară de nordul Rusiei. Asfaltarea în zonă reprezintă un act de violare a mediului deosebit de grav. Lucrările, demarate în anul 1999 pe direcţia Petroşani-Herculane, au ajuns în prezent la Câmpuşel, adică la doar 1 km de peisajul forestier sus-amintit.

Prima consecinţă inacceptabilă a continuării lucărilor ar fi defrişarea vegetaţiei forestiere, deci pierderea unui teritoriu verde însemnat. Practic, urmările s-ar răsfrânge asupra florei şi faunei din zonă: 55 de specii de mamifere vor fi afectate, dintre care cele mari, precum ursul, râsul şi lupul, extrem de sensibile la restrângerea habitatului.

Partidul Verde consideră că exploatarea potenţialului economic al unei zone nu ar trebui să primeze atunci când este pusă în pericol o arie protejată. Partidul Verde cere Guvernului să nu scoată definitiv din fondul forestier naţional terenul din Retezat pentru construcţia DN66A. Tragem un semnal de alarmă asupra antropizării excesive la care ar conduce continuarea Drumului Naţional 66A în Parcul Naţional Munţii Retezat şi solicităm autorităţilor să oprească acest nou masacru asupra pădurilor din România”, a declarat prim-vicepresedintele Partidului Verde, Antonio Momoc. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.