Acasă Uncategorized Bucureşti: Victor Rebengiuc și Ion Iliescu în “Medalia de onoare” – din...

Bucureşti: Victor Rebengiuc și Ion Iliescu în “Medalia de onoare” – din 12 noiembrie pe marile ecrane

DISTRIBUIȚI

95481 – 04112010 – Cel mai așteptat film al anului, “Medalia de onoare“, în regia lui Călin Peter Netzer, ajunge pe ecranele cinematografelor de pe întreg cuprinsul țării din 12 noiembrie. Premiera de gală a filmului va avea loc în aceeași zi, de la ora 20.00 la cinematograful Studio din capitală. Lungmetrajul reprezintă debutul în actorie al fostului președinte al României, Ion Iliescu, care va fi prezent la proiecția de gală, alături de Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian și Mimi Brănescu.

Filmul “Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primește o distincție pentru faptele sale de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Personajul principal primește accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia și le mai amintește. Odată primită, medalia îl face pe Ion să își reexamineze întreaga viață – se gândește acum că poate nu a fost un învins. Poate că viața sa înseamnă de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente, Ion este un om împlinit.

Distribuția filmului este plină de nume sonore  – în rolurile principale îi regăsim pe Victor Rebengiuc și Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare îi puteți vedea pe Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. Filmul se bucură de participarea extraordinară a fostului președinte al României, Ion Iliescu.

            Până acum, “Medalia de onoare“ a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Mențiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal). Cel mai recent premiu este Mențiunea Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb, în octombrie 2010, pentru ”un amestec – simplu, în aparență – de politică, tragism și umor, cu o urmă de căldură și umanitate”.

            Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, la secțiunea de Regie Film. Până la obținerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecționate în festivaluri de film, ca cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma și Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria“, a fost, la rândul său selecționat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea și premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.