Acasă Uncategorized Canada : Mircea Geoana a cerut autoritatilor canadiene eliminarea vizelor pentru romani

Canada : Mircea Geoana a cerut autoritatilor canadiene eliminarea vizelor pentru romani

DISTRIBUIȚI

95580 – 08112010 – “Noile evolutii geopolitice arata ca Romania si Canada trebuie sa-si intareasca relatiile economice si comerciale. Eliminarea vizelor pentru cetatenii romani ar incuraja acest proces”, a spus presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, in cadrul unei intalniri cu Peter MacKay, ministrul Apararii Nationale din Canada. Mircea Geoana si delegatia Senatului Romaniei, care il insoteste intr-o vizita oficiala in Canada, au participat la Conferinta organizata in Halifax de German Marshall Fund,

 

 

 

 

 

in perioada 5-7 noiembrie 2010, ultima mare conferinta pe probleme de securitate inainte de Summit-ul NATO de la Lisabona. In cadrul acestei conferinte, Geoană a pledat pentru pastrarea concluziilor Summit-ului de la Bucuresti privind Georgia si Ucraina. De asemenea, el si-a manifestat sprijinul pentru noul concept strategic prezentat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Cu aceasta ocazie, delegatia Romaniei a avut intalniri cu ministrul Apararii Nationale din Canada, si cu baroneasa Pauline Neville Jones, ministrul pentru Securitate Nationala din Marea Britanie.

Ca si in cadrul intalnirilor anterioare cu oficialii canadieni, presedintele Senatului Romaniei a sustinut, in timpul intalnirii cu ministrul Apararii Nationale din Canada, eliminarea vizelor pentru cetatenii romani si pentru intarirea schimburilor economice si de investitii intre Canada si Romania. In acest sens, Mircea Geoana a reaminit ca unul din principalele obstacole ale inlaturarii regimului de vize, problema refugiatilor, este in curs de rezolvare. Mai mult, faptul ca Romania va adera in curand la spatiul Schengen reprezinta un motiv puternic pentru ca state precum Canada sau Statele Unite sa-si revizuiasca politica vizelor pentru cetatenii romani, in sensul inlaturarii lor.

Totodata, cei doi oficiali au discutat si despre intarirea cooperarii economice intre porturile canadiene de pe coasta Atlanticului, in special Halifax, si portul Constanta. “Portul Constanta nu este doar unul din cele mai importante porturi la Marea Neagra, dar si o poarta de intrare in Europa pentru produsele care vin din Asia. Cred ca este important pentru ambele tari sa intarim relatiile intre Constanta si Halifax in vederea imbunatatirii schimburilor comerciale dintre cele doua porturi strategice pentru comertul international”, a declarat Geoana.

Cu aceeasi ocazie, delegatia Romaniei a avut o intalnire si cu Pauline Neville Jones, ministrul pentru Securitate Nationala din Marea Britanie. In cadrul acestei discutii, Mircea Geoana a militat pentru sprijinul Marii Britanii in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, mai ales ca tara noastra a intreprins toate masurile tehnice necesare pentru securizarea frontierelor.

De asemenea, Geoana a subliniat ca noul guvern de la Londra trebuie sa promoveze un plan mai ambitios pentru economia europeana, dar si sa incerce, concomitent, sa acorde o mai mare importanta dezvoltarii zonei Marii Negre si a statelor din Caucaz. La randul sau, Neville Jones a declarat ca “tendinta in Europa este ca in aceste vremuri sa strangem randurile. Sunt foarte multe de facut pentru ca toate tarile din Europa se confrunta cu probleme, dar trebuie sa gasim acele solutii care sa ne ajute pe toti”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.