Acasă Uncategorized 11 milioane de euro fraudați prin Internet

11 milioane de euro fraudați prin Internet

DISTRIBUIȚI

96679 – 14122010 – 42 de persoane au fost audiate astăzi de procurorii DIICOT Bucureşti, în dosarul unei fraude informatice în care prejudicial depăşeşte 11.000.000 de euro. Din aceasta sumă, peste 1 milion de euro reprezintă beneficiul realizat de învinuiţi. Cercetările au fost făcute de IGPR, cu sprijinul informativ și tehnic al SRI. În această dimineață, cu sprijinul Jandarmeriei, au fost făcute 42 de percheziţii domiciliare (31 în județul Constanţa, 4 în județul Neamţ, 3 în județul Braşov,

 

 

 

 

una în județul Olt, una în județlu Maramureş, una în județul Cluj şi una în județul Dolj), în urma căreia au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor.

Potrivit procurorilor, între octombrie 2009 și februarie 2010, Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvăț au organizat un grup infracţional specializat în atacurile asupra sistemelor informatice și folosirea frauduloasă a datelor informatice pentru obţinereai de sume substanţiale. La acest grup au aderat şi l-au sprijinit peste 50 de persoane.

Cătălin Zlate a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a  folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute si valoarea apelului pe minut(la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, învinuitul Cătălin Zlate a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.

Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, Cătălin Zlate a  folosit o aplicaţie care caută pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicaţie destinată efectuării de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita „Zoiper”, Cătălin Zlate efectua apeluri către numerele cu suprataxă. Folosind datele obţinute în mod  fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator şi parola aferentă) acesta iniţia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numărul de destinaţie.

În acest mod, între octombrie 2009 și februarie 2010, au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durată totală de peste 315.000 minute, prejudiciind  astfel societăţi din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, S.U.A. 

Ulterior, membrii grupării au efectuat, în perioada februarie decembrie 2010, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., un număr total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Membrii gruoului sunt cercetați pentru iniţierea, constituirea, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat  spălare de bani, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii unei infracţiuni și cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul.  www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.