Acasă Uncategorized Bruxelles: Migratia, instrument al dezvoltării

Bruxelles: Migratia, instrument al dezvoltării

DISTRIBUIȚI

96342 – 02122010 – Migraţia poate fi un  instrument pentru dezvoltare, este de părere europarlamentarul Corina Cretu. În cadrul dezbaterilor organizate de Comisia pentru Dezvoltare impreuna cu Comisia pentru Afaceri Externe, Corina Crețu a subliniat joi, la Bruxelles, legaturile dintre migratie si dezvoltare, subliniind ca „migratia si dezvoltarea sunt fenomene interconectate, care se influenteaza reciproc in multiple feluri. Pe de-o parte, actiunile focalizate pe dezvoltare pot ajuta la stabilirea si eliminarea cauzelor migratiei, iar pe de alta parte, migratia poate contribui in mod pozitiv la dezvoltare”. 

Corina Cretu a avertizat asupra cresterii in amploare a migratiei incepand din anii `80, fenomen care nu se va diminua si caruia statele membre ale UE nu i-au raspuns corespunzator si consistent pana acum. In acest context, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a subliniat ca trebuie sprijinita ideea de mobilitate a ființelor umane, ca un drept esential al omului, apreciind că orice politică în acest domeniu trebuie să promoveze mobilitatea voluntara, mai degrabă decât mobilitatea din necesitate.

In interventia sa, Corina Cretu a evidentiat ca există trei canale principale care alcătuiesc legătura dintre migraţie şi dezvoltare: fluxurile de oameni, fluxurile financiare şi fluxurile diasporice. Referindu-se la fluxurile umane, in special la exportul de creiere, europarlamentarul PSD a declarat  că „ar trebui să ne concentram pe atenuarea efectelor negative ale lipsei de resurse umane calificate în ţările de origine şi valorificarea cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite în străinătate de către migranţi. In fata exportului de inteligenta din anumite ţări şi sectoare specializate, ar trebui să oferim un cadru care sa incurajeze specialistii să plece, iar apoi sa se poata întoarce fara  restricţii, in ceea ce numim migraţie circulară. Nu in ultimul rand, trebuie sa avem in vedere necesitatea de a găsi modalităţi de a transfera fonduri mai rapid, in mai mare siguranţă şi mai avantajos pentru beneficiari”, a declarat Corina Cretu, mentionand ca acest lucru ar contribui la facilitarea investiţiilor productive în ţările în curs de dezvoltare.

In cadrul dezbaterii, europarlamentarul Corina Cretu a atras, de asemenea, atentia asupra importantei unui dialog mai strans cu diaspora si a grijii speciale care trebuie acordata celor mai vulnerabile grupuri de migranţi – femeile şi copiii. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.