Acasă Uncategorized Bucureşti: Dosare penale şi amenzi pentru transport ilegal de pomi de Crăciun

Bucureşti: Dosare penale şi amenzi pentru transport ilegal de pomi de Crăciun

DISTRIBUIȚI

96677 – 14122010 – Poliţiştii de la Postul de Poliţie Ciceu din cadrul I.P.J. Harghita, împreună cu organele silvice, au depistat, luni doi bărbaţi din localitate, în timp ce transportau 78 de pomi de iarnă de esenţă brad alb, în valoare de 35.353 de lei, fără acte de provenienţă şi nici crotalii. Brazii au fost ridicaţi în vederea confiscării, iar celor doi li s-a întocmit dosar penal.

În aceeaşi zi, poliţiştii din cadrul Compartimentului Delicte Silvice al Serviciului Ordine Publică Sibiu, în timpul unei acţiuni desfăşurată pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale în legatură cu tăierea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase şi a pomilor de Craciun, desfăşurată de către, au ridicat în vederea confiscării 58 de brazi. Astfel, în fondul forestier de pe raza comunei Cârţişoara, poliţiştii din Avrig au depistat un bărbat din localitatea Avrig, în timp ce transporta cu un autovehicul 58 de brazi (pomi de Craciun) necrotaliaţi şi fără a deţine acte de provenienţă pentru aceştia. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar brazii au fost ridicaţi în vederea confiscării.

Pe 13 decembrie a.c., poliţiştii timişeni au oprit pentru control două autovehicule care transportau 47 brazi de Crăciun, fără a fi marcaţi cu sigiliul crotaliu şi având documentele de provenienţă expirate. Conducătorii celor două autoturisme au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar brazii au fost confiscaţi şi lăsaţi în custodia Ocolului Silvic Timişoara.

Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate, reaminteşte Poliţia Română. Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri. Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a „comerciantului”.

Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.

Tăierea fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin „răufăcători ai mediului” chiar în preajma Crăciunului.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează contravenţional conform art. 1 din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii, conform art.2 din Legea nr. 31/2000, se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Conform art. 108, alin. 1, lit.a din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, dacă valoarea prejudiciului produs, prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.