Acasă Uncategorized Bucureşti: Senatorul PSD Elena Mitrea cere cadru legislativ specific pentru copiii cu...

Bucureşti: Senatorul PSD Elena Mitrea cere cadru legislativ specific pentru copiii cu autism

DISTRIBUIȚI

96330 – 02122010 – Senatorul PSD de Bacău, Elena Mitrea, iniţiatoarea legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, redeschide subiectul copiilor cu autism prin două interpelări adresate Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, intitulate „Autismul o dizabilitate ignorată” şi, respectiv, „Accesul la educaţie adecvat pentru copilul cu autism”.

Prin cele două interpelări, senatorul doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că nici măcar în domeniul învăţământului nu există reglementari clare, care să vină în sprijinul copiilor cu autism. De aceea, în numele părinţilor ai căror copii sunt diagnosticaţi cu autism, Elena Mitrea susţine în faţa guvernanţilor cauza acestei categorii sociale care se confruntă cu serioase probleme, începând chiar de la înscrierea şi acceptarea copiilor cu autism în şcoli şi grădiniţe.

În România, sunt peste 3.800 de copii cu autism înregistraţi oficial, dar în realitate numărul lor este mult mai mare, fiind estimat la 30.000, pentru  care statul român nu face nimic.

Iniţiativa Elenei Mitrea vine şi în contextul în care pe 3 decembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ca un prilej de sărbătoare pentru toate persoanele care au reuşit sau încearcă să treacă peste un handicap şi sensibilizare a celor care trebuie să-i recunoască şi să le asigure condiţii adecvate.

Demersul pe care senatorul îl face pe lângă autorităţile abilitate se referă la elaborarea unor protocoale de colaborare, un parteneriat între instituţiile Ministerului Educaţiei,  Ministerului Sănătăţii, cele ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi cu organizaţiile nonguvernamentale, în vederea dezvoltării unui sistem de servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist si cu tulburări mintale asociate.

Prin această iniţiativă, Elena Mitrea încearcă atât sensibilizarea autorităţilor în domeniu, cât şi a opiniei publice, cu privire la nevoia de integrare  persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.