Acasă Uncategorized Bucureşti: Sorin Oprescu către I.L. Caragiale: “Maestre, nici nu stii cat de...

Bucureşti: Sorin Oprescu către I.L. Caragiale: “Maestre, nici nu stii cat de mult ne lipsesti!”

DISTRIBUIȚI

96807 – 20122010 – Primarul general al Bucureştilor, Sorin Oprescu si primarul Ankarei, Melih Gokcek, au participat duminica la dezvelirea ansamblului monumental “Caragialiana – Caruta cu Paiate”, amplasat in fata Teatrului National “Ion Luca Caragiale”. La dezvelirea ansamblului, primarul Sorin Oprescu a declarat că “momentul marcheaza inca un punct in demersul nostru ca Primarie Generala de a ne regasi, recunoaste si cinsti cum se cuvine adevaratele valori ale culturii romanesti.

 Numai printr-o asemenea atitudine – de respect si consideratie fata de bogatia autentica a spiritului romanesc, putem renaste sentimentul de mandrie nationala, putem sa ne respectam mai mult intre noi dar sa fim respectati mai mult si de altii. Maestrul

Ion Luca Caragiale, in genialitatea lui, ne-a facut o analiza fina si ne-a pus un diagnostic corect. Ne-a aratat exact cum suntem cu bune si cu rele. Maestre, nici nu stii cat de mult ne lipsesti!

Ion Luca Caragiale, in genialitatea lui, ne-a facut o analiza fina si ne-a pus un diagnostic corect. Ne-a aratat exact cum suntem cu bune si cu rele. Maestre, nici nu stii cat de mult ne lipsesti!

Este de o evidenta, poate dureroasa, cat de adevarat si de actual este Caragiale si personajele sale. Sarcasmul lui spumos, inteligenta si ironia sa ascutita au disecat cu cea mai mare finete societatea romaneasca. Verva si arta limbajului sau literar l-a plasat pe Marele Caragiale nu numai in sufletele si mintile noastre dar si in universalitate. Dar oricat de valoroasa si de exceptie ar fi fost opera sa, nu ar fi fost atat de cunoscuata, daca nu ar fi existat acei oameni minunati care au dat viata personajelor si ma refer la oamenii teatrului romanesc-actori, regizori, scenografi si multi altii. Sa le aducem un respectuos si cald omagiu tuturor acelora care s-au trudit in lungul anilor sa ni-l faca cunoscut si apropiat pe Caragiale si opera sa”.

La eveniment au participat, pe langa alte personalitati, Mircea Diaconu, Dinu Sararu si Razvan Teodorescu.

Ansamblul, realizat de sculptorul Ioan Bolborea, reprezinta, stilizat, 16 personaje din opera lui Caragiale, respectiv Mita, Veta, Zita, Farfuridi, Branzovenescu, Cetateanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam’Mare, Chiriac, Rica Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda. In lateralul ansamblului este amplasata statuia marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, creatorul acestor personajelor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.