Acasă Uncategorized Minsk, Belarus: Alegeri prezidenţiale cu câştigător aşteptat

Minsk, Belarus: Alegeri prezidenţiale cu câştigător aşteptat

DISTRIBUIȚI

96814 – 20122010 – Cei peste patru milioane de alegatori din Belarus s-au prezentat in numar mare la urne, duminica, pentru alegerile prezidentiale in care presedintele Aleksandr Lukasenko este favorit la obtinerea unui al patrulea mandat. Lukasenko s-a aratat sigur de obtinerea unui nou mandat, de data aceasta pana in 2015, impotriva a noua contracandidati. Cei mai bine plasati erau Vladimir Nekliaev, un cunoscut poet dizident, şi Andrei Sanikov, fost ministru al Afacerilor Externe, anunţă InfoRusia.

Peste 1000 de observatori internationali au monitorizat scrutinul, inclusiv din partea Organizatiei Internationale pentru Drepturile Omului, Adunarii Parlamentare a OSCE si Adunarii Parlamentare a CSI, dar si din partea comisiilor eletorale din mai multe state. In afara de Belarus, au mai fost deschise birouri de votare in 34 de tari.

23 la suta din electoratul belarus a votat in cele patru zile de scrutin anticipat, a anunat  purtatoarea de cuvant a Comisiei Electorale, Lidia Ermosina. Vicepresedintele Directiei Relatii Publice din Ministerul de Interne de la Minsk, Viktor Novikov, a declarat ca a fost mobilizat un numar suficient de forte de ordine pentru a garanta desfasurarea in conditii bune a scrutinului. Pragul de participare pentru validarea scrutinului, 50 la suta din votantii inscrisi pe liste, a fost atins putin dupa ora locala a pranzului.

Deja se asteapta verdictul de luni al OSCE, opozitia promitand o campanie de proteste in strada. Dupa alegerile din 2006, cand Lukasenko a obtinut 84 la suta din voturi impotriva candidatului unic al opozitiei, Aleksandr Milinkevici, opozitia belarusa a scos in strada aproximativ 10.000 de oameni. Demonstratia a fost dispersata de politie dupa aproximativ o saptamana, mai multi lideri politici fiind arestati. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.