Acasă Uncategorized Râmnicu Vâlcea: Oltchim dă în judecată PCC SE, acţionarul minoritar al companiei

Râmnicu Vâlcea: Oltchim dă în judecată PCC SE, acţionarul minoritar al companiei

DISTRIBUIȚI
oltchim

Principalul concurent al Oltchim din Europa, Petro Carbo Chem SE (PCC SE), este acuzat că sabotează de trei ani, din interior, cea mai importantă unitate petrochimică din România96409 – 06122010 – Consiliul de Administraţie al Oltchim a propus pentru adunarea generală a acţionarilor din 28 decembrie “aprobarea demarării de şi în numele societăţii a procedurilor legale de chemare în judecată a acţionarului minoritar PCC SE, ca urmare a încălcării prevederilor art. 136 din Legea nr. 31/1990,

 

 

 

 

 

 

 referitoare la exercitarea drepturilor de acţionar cu bună-credinţă şi cu respectarea drepturilor şi a intereselor legitime ale societăţii şi ale celorlalţi acţionari”. 

În ultima perioadă, PCC SE a transmis către presa argeşeană mai multe communicate, sub formă de publicitate, în care denunţă “managementul catastrofal de la Oltchim”. Constantin Roibu, managerul  Oltchim, este pus la zid, printre altele, inclusiv pentru preluarea Petrochimiei din Piteşti. Campania de presă este coordonată de doi polonezi, unul dintre ei fiind suspectat ca fiind membru al serviciilor secrete din Polonia. Cei doi polonezi, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, recurg la orice metodă ca să împiedice repornirea de către Oltchim a instalaţiilor petrochimice din Arpechim. Cei doi, Preussner şi Zaremba, conduc în Germania o companie care are exact acelaşi obiect de activitate cu petrochimia piteşteană şi vor neapărat să elimine de pe piaţa europeană principalul lor concurent, care este Oltchim. Miza acestui război economico-mediatic este enormă pentru judeţul Argeş, fiindcă cel puţin 500 de familii din Piteşti riscă să rămână  fără niciun mijloc de subzistenţă dacă Oltchim Râmnicu Vîlcea, care a cumpărat Petrochimia Arpechim de la statul român, e pusă în imposibilitatea s-o repornească.

Principalul concurent al Oltchim din Europa, compania germană Petro Carbo Chem SE (PCC SE), este acuzat că sabotează de trei ani, din interior, cea mai importantă unitate petrochimică din România, aducându-i grave prejudicii şi pierderi care, numai în 2008 şi 2009, au fost cuantificate la aproape 100 milioane de euro. Scopul acestui atac fără precedent este aducerea companiei româneşti în stare de faliment şi apoi preluarea ei pe nimic de către grupul german concurent. Cei care coordonează nemijlocit această amplă operaţiune sunt polonezii Waldemar Preussner, proprietar unic şi preşedinte al PCC SE, şi Wojciech Zaremba, indivizi care au găsit o metodă simplă, dar eficientă, de a pătrunde chiar în Consiliul de Administraţie al concurentului român, Oltchim. Odată pătrunşi aici, ei au accesat toate informaţiile despre compania românească, inclusiv pe cele privind strategia şi planurile de dezvoltare şi de extindere pe piaţa europeană, informaţii pe care le-au folosit pentru propria strategie aplicată grupului PCC SE, reprezentat în Polonia prin PCC Rokita, unde produce sodă caustică, propenoxid şi polioli, precum şi prin Zaklady Azotowe Kedzierzyn (ZAK), unde produce oxo-alcooli şi plastifianţi. Deşi pare greu de admis că o firmă concurentă a reuşit să-şi plaseze oameni de bază în conducerea societăţii rivale pentru a o aduce “în moarte clinică”, în cazul Oltchim chiar aşa stau lucrurile. Şi asta, deoarece operaţiunea de infiltrare s-a făcut legal. Această acţiune a avut succes poate şi pentru că unul dintre cei doi sabotori este absolvent al şcolii de informaţii a serviciilor secrete poloneze, din 1993. Este vorba despre Wojciech Zaremba, care recunoaşte singur, în CV-ul său, că a absolvit studiile de “Inteligence Service” din cadrul Ministerului de Interne polonez. Aşadar, Zaremba a aplicat metodele de dezinformare învăţate în şcoală: Mai întâi, PCC SE a cumpărat un pachet minim de acţiuni la Oltchim. În mai 2007, a preluat, de la Lindsell Enterprises Ltd, 1% din acţiunile combinatului petrochimic român. La acea dată, statul român deţinea la Oltchim peste 90% din capitalul social. În ianuarie 2008, patronul PCC SE, Waldemar Preussner, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Oltchim, poziţie din care a căpătat acces direct la toate datele interne despre societate. Mai mult, acelaşi administrator a solicitat rapoarte detaliate despre cum s-au utilizat creditele, despre investiţiile făcute de Oltchim, a participat la toate şedinţele CA şi ale adunărilor generale în care au fost analizate bilanţurile, bugetele de venituri şi cheltuieli, dar şi programele de investiţii.

Proiectele petrochimice româneşti, furate la pachet pentru a fi aplicate în Polonia – În aprilie 2008, managementul Oltchim a solicitat, în cadrul adunării generale în care s-au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii şi retehnologizare, demararea a patru investiţii: conversia electrolizei cu mercur în electroliză cu membrană, mărirea capacităţii şi diversificarea gamei de polioli, preluarea petrochimiei de la Arpechim-Piteşti şi participarea ca acţionar la CET Govora, pentru producţia de energie electrică şi abur. În mod aparent surprinzător, patronul PCC SE a votat împotriva tuturor acestor investiţii. Câteva luni mai târziu, s-a aflat şi motivul real al acestui vot: investiţiile propuse de managementul Oltchim au fost preluate şi aplicate de PCC SE, în Polonia, în nume personal. Astfel, după cum susşine săptămânalul Jurnal de Argeş, conform unor informaţii apărute în presa poloneză, PCC Rokita a declanşat la începutul lui 2009 o operaţiune de strângere de fonduri, prin emiterea unor noi obligaţiuni, pentru a investi într-o… fabrică de electroliză cu mebrane. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.