Acasă Uncategorized Strasbourg: Cetăţenii europeni au dobândit dreptul de initiativă legislativă

Strasbourg: Cetăţenii europeni au dobândit dreptul de initiativă legislativă

DISTRIBUIȚI

96720 – 15122010 – Comisia Europeană va trebui în viitor să ia în considerare elaborarea unei legi noi europene, dacă acest lucru este solicitat de către cel puţin un milion de cetăţeni ai UE. Parlamentul European a aprobat regulile de bază pentru „iniţiativa cetăţenească”, prevăzută în Tratatul de la Lisabona. Deputaţii europeni au simplificat acest faţă de propunerea iniţială.

„Din acest moment, Uniunea Europeană adoptă democraţia participativă. Cetăţenii au acum acelaşi drept de iniţiativă politică pe care îl avem aici, în Parlament şi în Consiliu. De acum, decizia de a acţiona este în mâinile lor”, a declarat raportorul Alain Lamassoure (PPE, FR) în dezbaterea care a precedat votul, în care textul a fost aprobat cu 628 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 24 de abţineri.

Co-raportorul Zita Gurmai (S&D, HU) a adăugat „‘iniţiativa cetăţenească” este o oportunitate unică. Pentru prima dată, cetăţenii se pot asocia şi ne pot transmite dacă ne facem treaba în mod corespunzător. Avem neapărata nevoie de acest lucru.”

Cum funcţionează? – Odată ce legislaţia este în vigoare, un „comitet al cetăţenilor”, format persoane din cel puţin şapte state membre diferite vor putea să se înregistreze o iniţiativă la Comisia Europeană. După ce Comisia a făcut o verificare iniţiala a admisibilităţii, comitetul va putea începe strângerea de semnături, fie pe hârtie sau on-line.

Iniţiativa va avea 12 luni pentru a aduna milionul de semnături necesare, fiind necesar ca semnăturile să  provină din cel puţin un sfert din statele membre ale UE. Un număr minim de declaraţii de susţinere trebuie să fie obţinute în fiecare stat membru pentru ca acestea să conteze pentru acest sfert, numărul variind de la 3750 de semnături în Malta la 74.250 de semnături în Germania. Pentru România, numărul minim de declaraţii pentru o astfel de iniţiativă este de 24 750.

Statele membre vor verifica valabilitatea declaraţiilor de susţinere. Ei vor putea să aleagă ce informaţii sunt necesare în fiecare ţară pentru această verificare, iar majoritatea vor necesita un număr al cărţii de identitate. Toţi semnatarii trebuie să fie cetăţeni ai Uniunii Europene şi vârsta minimă necesară pentru drept de vot la alegerile europene.

În final, Comisia va decide, în termen de trei luni, daca o nouă lege va putea fi propusă şi va trebui să justifice această decizie în public.

Principalele realizări ale deputaţilor europeni – Scopul principal al membrilor Parlamentului European a fost de a face iniţiativa cetăţenească cât mai simplă şi uşor de utilizat, pentru a evita frustrarea cetăţenilor. Cererile-cheie ale Parlamentului au fost acceptate, ca de exemplu aceea de a verifica admisibilitatea de la bun început, în loc de a o verifica după prima colectare a 300.000 de semnături.

În plus, numărul minim de state membre din care trebuie să fie obţinute semnături a fost redus de la o treime ala o pătrime (7), iar o evaluare adecvată va fi garantată oricărei iniţiative susţinute de un milion de cetăţeni, aceasta incluzând şi o audiere publică.

În cele din urmă, datorită sugestiilor deputaţilor europeni, Comisia va ajuta organizatorii iniţiativelor prin furnizarea unui ghid, prin înfiinţarea unui punct de contact şi prin furnizarea unui software de colectare online gratuit.

Consiliul urmează să adopte oficial noua legislaţie în câteva săptămâni. După aceasta, statele membre vor avea un an la dispoziţie pentru adoptarea legislaţiei naţionale necesare. Cetăţenii UE ar trebui să fie în măsură să lanseze iniţiative cetăţeneşti de la începutul anului 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.