Acasă Uncategorized Bucuresti: Romania, optimism prudent, recomanda Mugur Isărescu

Bucuresti: Romania, optimism prudent, recomanda Mugur Isărescu

DISTRIBUIȚI

 97394 – 13012011România are nevoie de un optimism prudent, chiar dacă la începutul acestui an există un fel de nerăbdare pentru o însănătoşire imediată, a declarat, într-un interviu acordat TVR, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii naţionale este de părere că majotrarea TVA putea fi evitată anul trecut şi că a fost o măsură extreme de periculoasă. ”Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general”. ”În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de o parte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pus sub o mare presiune mediul de afaceri”, a spus Isarescu.

 

 

 

 

 

 

In ceea ce priveste dezechilibrul dintre numărul de salariaţi şi de pensionari, Mugur Isarescu opineaza ca militarii sunt indreptatiti sa se considere sacrificaţi si sa fie nemultumiti, ”însă aritmetica bugetară este cinică şi nu ascultă de motivaţiile sociale”.

„Ar trebui să stimulăm munca, mediul de afaceri şi să temperăm pensionarea, mai ales pensionarea anticipată. Nu pot spune că nu am contact cu economia reală, inclusiv prin ceea ce fac eu în timpul liber. Trebuie să renunţăm la pensionarea anticipată”.

Să promită mai puţin. „Politicienii vor trebui să se schimbe, să promita mai putin, să promita cat poate sa duca economia. Dansii sunt in fata electoratului, electoratul doreste, dar atentie mare, pentru că am trait clipe dramatice in ultimii 20 de ani. De dat e relativ usor, cand incepi sa iei este dramatic”

Isărescu a arătat că extreme de important este consolidarea fiscală. ”Ne-am gândit la o curbă de reducere acceptabilă social şi politic a deficitului bugetar. Sperăm că o vom face prin venituri mai mari pentru că România are toate şansele să îşi reia creşterea”, motorul reluării creşterii fiind exporturile.

Isărescu este de părere că în agricultură nu s-a făcut mai nimic. ”O fiscalizare optimă, corectă, în agricultură, ar fi de natură să încurajeze munca”.

O eventuală lege care să instituie amnistia fiscal este catalogatp de guvernatorul BNR drept ”o lege de murături”, fiind categoric împotriva unei asemenea reglementări. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.