Acasă Uncategorized Rusia: A fost dat în folosinţă oleoductul ruso-chinez

Rusia: A fost dat în folosinţă oleoductul ruso-chinez

DISTRIBUIȚI

97059 – 03012011 – A fost dat oficial in exploatare, dupa doua luni de teste, primul oleoduct Rusia – China, intre cel mai mare producator si cel mai mare consumator de petrol din lume. Oleodcutul intre punctele Taishet (Siberia) si Daqing (NE Chinei) va permite o crestere razanta a exporturilor de petrol rusesc catre China, care in prezent se efectueaza exclusiv pe calea feroviara, scrie Inforusia.

Un contract semnat in 2009 intre companiile Gazprom si China National Petroleum Company (CNPC), a carui intrare in vigoare a fost amanata peste un an din cauza neintelegerilor asupra pretului, prevede ca Rusia sa livreze prin noua conducta 15 milioane de tone de titiei pe an pana in 2020, ceea ce inseamna aproximativ 300.000 barili pe zi. Costurile proiectului, evaluate la 25 miliarde de dolari, au fost acoperite partial din credite de stat chineze.

Managaerul general al proiectului din partea Petro China, Yao Wei, a apreciat darea in exploatare a oleoductului, in prima zi a anului 2011, ca „inceputul unei noi etape in cooperarea ruso-chineza in domeniul energetic”, in timp ce prim-ministrul guvernului rus Vladimir Putin a spus ca guvernul sau doreste sa isi diversifice exporturile. Pana acum, exporturile de gaze si titei din Rusia asiatica erau concentrate spre Europa occidentala, in timp ce China isi asigura necesarul de energie in proportie de 70 la suta din centralele pe carbune.

Urmatoarea etapa a constructiei, pana la 4.700 kilometri lungime, urmeaza sa se finalizeze in 2014. Cea mai mare parte a oleoductului strabate teritoriul Rusiei (2.694 kilometri), tronsonul chinez fiind in lungime de 930 kilometri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.