Acasă Uncategorized Alianța ”Pentru o Românie Curată” face o radiografie a oamenilor de afaceri...

Alianța ”Pentru o Românie Curată” face o radiografie a oamenilor de afaceri care au ”investit” profitabil în partidele politice din România și cere blocarea accesului firmelor sponsor la contractele cu statul –

DISTRIBUIȚI

98629 – 21022011 – Alianța ”Pentru o Românie Curată” face o radiografie a oamenilor de afaceri care au ”investit” profitabil în partidele politice din România. Astfel, potrivit materialului realizat de ONG-urile care formează această asociere, oamenii de afaceri generoși cu partidele politice în campanile electorale reușesc să amortizeze “investițiile” în timp record. Riscul publicării firmei sau numelui în Monitorul Oficial este anihilat de contractele de zeci de milioane de lei obținute ulterior din relația cu Statul. Nume deja celebre ca Nicolae Buzăianu sau Petre Badea sunt lesne de găsit pe lista proprietarilor de companii care au o relație apropiată cu instituțiile publice.

Romaniacurata.ro propune factorilor decizionali ca, prin modificări legislative, persoanelor fizice sau juridice care sponsorizează formațiunile

 politice să li se interzică accesul la licitațiile organizate de instituțiile statului.

 

Printre poveștile de succes ale sponsorilor de partid din ultimele două campanii electorale se numără și cea a firmei General Turbo SA, care în perioada campaniei electorale prezidențiale din 2009 a donat PDL suma de 40.000 de lei, în două tranșe. Pe parcursul anului 2010, această societate a obținut contracte cu statul în valoare de 35.882.167 lei. Contractele, care au vizat echipamente energetice, încheiate cu Complexul Energetic Turceni, Regia Autonomă a Activităților Nucleare sau Electrocentrale București au fost încredințate, mai toate, prin negociere directă, fără licitație.

SC General Turbo SA a încheiat cele mai multe contracte cu Complexul Energetic Turceni, toate prin negociere directă (cu o excepție, în care a fost organizată licitație cu un singur ofertant), motivându-se că numai această societate poate furniza produsele și serviciile solicitate. Valoarea contractelor derulate pe parcursul anului 2010 a ajuns la 16,588 milioane de lei. De asemenea, SC General Turbo a încheiat cu Regia Autonomă a Activităților Nucleare cinci contracte în cursul anului 2010 în valoare de peste 7,3 milioane de lei. Cu Electrocentrale București, această firmă a semnat patru contracte, trei prin negociere directă și unul prin licitație cu un singur ofertant, în valoare de 21 de milioane de lei. SC General Turbo a mai semnat un contract cu CET Govora, prin negociere directă, în valoare de 9,561 milioane de lei.

SC General Turbo SA este administrată de Nicolae Buzăianu, cunoscut în presa drept unul dintre “băieții deștepți” ai energiei, care a controlat și controversata firmă Energy Holding.

El a fost unul dintre sponsorii PDL în 2009, dar în 2001 a finanțat și campania electorală a PNL. Potrivit presei, Buzăianu ar fi unul dintre apropiații prim-vicepreședintelui PDL, Adriean Videanu, dar și al lui Ionel Manțog, liderul PDL Gorj, care ocupa funcția de director economic la Complexul Energetic Turceni.

O altă societate care a găsit oportunități profitabile în relațiile dintre partide și fondurile publice este Aedificia Carpați, care a donat în luna mai 2008 partidului de guvernământ 20.000 lei. De atunci a câștigat 17 contracte de renovare sau reparații, înțelegeri semnate cu BNR, Ministerul Culturii și Cultelor, Universitatea București, RAAPPS, Muzeul Național de Artă al României și STS. Valorea însumată a acestor contracte se ridică la 587,8 milioane lei. Firma este deținută de omul de afaceri Petre Badea, înainte de 1989, inginer al trustului “Carpați”. Printre cele 17 contracte, se regăsesc două de amploare: reabilitarea Bibliotecii Naționale și a Palatului Victoria, acestea fiind printre cele mai mari investiții ale statului în construcții de patrimoniu din ultimii 20 de ani.

Asesoft Internațional SA, deținută de Sebastian Ghiță a cărui firmă a contribuit la campania prezidențială a PDL cu 135.000 lei. Potrivit portalului e-licitatie.ro, numai în 2010, firma a semnat 20 de contracte cu societăți ale statului. Valoarea totală a acestora este de puțin peste 200 milioane lei. De la Ministerul Finanțelor, până la STS, de la Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară până la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, mai toate instituțiile care beneficiază de finanțare peste medie au semnat contracte cu firma lui Ghiță.

În schimb, acesta le-a oferit sisteme de videoconferințe, implementarea unui “sistem integrat de mediu”, “sistem de management al traficului de nave pe Dunăre”.

SC General Concrete Cernavodă a făcut trei donații către PDL în valoare de 250.000 de lei în 2009. În 2010 societatea a încasat din contractele cu statul, de peste 17 milioane de lei. A încheiat contracte cu Nuclearelectrica pentru echipamente nucleare, prin negociere directă, fără licitație, dar a executat și lucrări în asociere cu alte firme de construcții de parcuri și centre de instruire a tineretului, contracte câștigate în urma unor licitații. În septembrie 2010, împreună cu alte firme precum SC Termogaz Company SA și SC Elcomex IEA SA, a obținut un contract pentru contrucția unui Centru de instruire și agremenet pentru tineret în Cernavodă. Valoarea lucrării – 28,699 milioane de lei. De asemenea, SC General Concrete a obținut în 2010 un contract pentru executarea unei rețele de încălzire și apă caldă menajeră pe două străzi în Cernavodă. În august 2010 a primit din partea Primăriei Călărași un contract în valoare de 4,597 milioane de lei pentru construcția unui parc la Sala Polivalentă. Această firmă este deținută de omul de afaceri Valentin Popescu, un binecunoscut client al contractelor cu statul, în special cu Nuclearelectrica. În perioada guvernării Năstase, Popescu a fost unul dintre sponsorii PSD

În 2009, societatea Nitech SRL din București a donat PDL pentru Campania electorală prezidențiala 1.000 lei. A încasat în schimb, un milion de lei fără TVA de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Pentru un proiect intitulat “Plantele Liberiene-resurse regenerabile strategice pentru economia Europeană”, societatea din Capitală a furnizat, montat și instalat aparate și echipamente utilizate în scopuri demonstative de laborator.

Alți 700.000 de lei au fost virați în conturile aceleași firme de “Institutul Național de Dezvoltare Cercetare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare” pentru achiziția unui microscop “de forță atomică”. Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Galați a cumpărat de la Nitech SRL “ansambluri echipamente laborator nutrețuri” în valoare de 1.324.436 lei. Firma este controlată de Nicolae Stancu (50%), Nicolae Dumitru (40%) și Liliana Bumbeș (10%).

Firma de construcții Lefter Construct din Focșani a sponsorizat cu 29.000 lei Partidului Democrat Liberal în ultimele două campanii electorale. Investiția a meritat riscul, având în vedere că în data de 1 aprilie 2010, firma a câștigat, în asociere cu alte trei societăți, construcția unor apartamente ANL în Tecuci. Valoarea contractului a fost de 5.254.419 lei. O săptămână mai devreme, aceeași firmă câștigase proiectarea și realizarea unui cartier ANL în Odobești, valoarea acordului fiind de 5.905.000 lei. Unicul asociat al firmei este Lefter Sorinel Radu. În 2009, firma a avut un profit brut de 367.000 euro și avea 26 de angajați.

Societatea Bercas SA din Piatra Neamț aparține lui Doru Vasile Berea, directorul Hidroserv Bistrița (o filială a Hidroelectrica), cu sediul în Neamț. În 2010 firma a câștigat o licitație pentru construcția a 30 de module, locuințe sociale. Valoarea contractului a fost de 5,2 milioane lei. Alte 2,3 milioane de lei au fost alocate aceleași firme pentru “lucrări suplimentare la obiectivul-Locuințe sociale cartier Văleni, str. Gh. Asachi, Piatra Neamț”. Societatea a cotizat 120.000 lei pentru campania electorală a PDL.

În aceeași perioadă, Inserco SRL din Zalău a sponsorizat partidul de guvernământ cu 10.000 lei. Societatea a primit sau a câștigat ulterior contracte de zeci de milioane de lei de la instituții ale statului. Ultimul a fost semnat în septembrie 2010, când firma și-a adjudecat un contract de modernizare a unor străzi dintr-o comună din Cluj. Autoritățile locale nici măcar nu au anunțat intenția de licitație, contractul în valoare de 2,4 milioane lei fără TVA fiind atribuit direct. Câteva luni mai devreme, aceeași firmă câștigase un proiect în valoare de 11,5 milioane lei, livrând motorină pentru Regia Autonomă de Transport Urban Cluj Napoca. Și în februarie 2009 societatea din subordinea primăriei a cumpărat motorină de la Inserco în valoare de 10,7 milioane lei. Un alt contract, în valoare de aproape un milion de lei a fost semnat în martie 2010, pentru furnizarea de bitum către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj Napoca. În aceeași perioadă, societatea finanțatoare a obținut o nouă livrare de combustibil, către Urbis SA Baia Mare, în valoare de 4,4 milioane lei.

Societatea este deținută integral de Mirel Chiș, om de afaceri care deține trei stații de alimentare cu carburanți, depozite de materiale de construcții și două balastiere.

Firma SC Titan Echipamente Nucleare a donat 70.000 de lei PDL, în septembrie 2009, iar în 2010, a încheiat contracte cu statul în valoare de 1.336.864 lei. Pentru SN Nuclearelectrica a livrat echipament nuclear, prin negociere directă, fără organizarea unei licitații deschise.

SC Titan Echipamente Nucleare București este deținută de o companie libaneză, “Bertrand Freres et Compagne”, cu sediul în Beirut, cu 87% din acțiuni și SIF Muntenia cu 4,2% acțiuni.

SC Elcomex IEA SA a finanțat PDL cu 15.000 de lei și în 2010 a primit contracte în valoare de peste 1 milion de lei. A încheiat două contracte, în asociere cu alte firme (General Concrete și Termogaz Company) pentru lucrări de construcție a Centrului de instruire și agrement Cernavodă. Firma este deținută de omul de afaceri Ion Grecu. Potrivit presei, în campania electorală din 2004, el a sponsorizat toate partidele mari aflate în competiție: PSD, PNL și PD. În 2008 a finanțat PDL în campania pentru alegerile generale, iar în 2009 a primit un contract în valoare de 15 milioane de lei de la Administrația Portului Constanța.

Nici sponsorii social-democraților nu au trecut neobservați de membrii Alianței pentru O Românie Curată. Cele mai mari donații către Alianța PSD-PC, în timpul campaniei electorale din 2008, sunt dout SRL-uri care lucrează cu primarul Constanței, Radu Mazare.

Astfel, SC Seaview SRL Constanța a donat 230.000 de lei, iar Elite Center SRL Constanța 500.000 lei.

SC Seaview SRL este controlată de Sorin Ionuț Barbu, un apropiat al primarului Radu Mazăre. Acesta câștigă pe bandă rulantă, prin mai multe firme, contracte cu Primăria Constanța, pentru publicitate stradală sau organizarea de evenimente estivale pe litoral (cum ar fi celebra formula 1 pe apa de la Mamaia).

În 2008, SC Seaview SRL Constanța a obținut un contract de 800.000 euro de la Institutul „Marius Nasta”, pentru o campanie antifumat. Unul din acționari era Elan Schwartzenberg, iar campania a folosit imaginea vedetei tv Mihaela Rădulescu, pe când aceasta era încă soția omului de afaceri.

De panouri publicitare în Constanța se ocupă și compania Elite Center SRL, firmă implicată în campania electorală a lui Radu Mazăre. Acționar majoritar la acestă firmă este Hristina Magdalena Antonescu, fostă Barbu, nimeni alta decât sora lui Ionuț Barbu, patronul Seaview SRL.

Firma Ecolact Prod din Păulești – Prahova a plătit 300.000 lei pentru PSD. La sfârșitul anului trecut, firma distribuitoare de lapte, cornuri și fructe pentru elevii din județul Prahova a dat lovitura printr-un contract cu Consiliul Județean Prahova, care i-a acordat, pe patru ani, exclusivitatea de a distribui “cornul și laptele” în toate grădinițele și școlile cu clase I-VIII din județ. În acest interval, Ecolact s-a angajat să împartă produsele amintite contra sumei de 53,7 milioane lei.

Firma aparține lui Gheorghe Petrache, un investitor care a deschis în 2007, printr-o finanțare SAPARD o fabrică de prelucrare a laptelui.

Petrocons Constanța este specializată în realizarea de conducte magistrale și este instalator de platforme marine. În acestă calitate, firma a cotizat cu 20.000 lei pentru bunăstarea PSD. Chiar dacă nu a câștigat Mircea Geoană, societatea “supravietuiește” cu ajutorul vechilor prieteni. Unul dintre aceștia este Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța sau Radu Mazăre, primarul orașului. În septembrie 2009, firma amintită a încasat 3,8 milionane lei pentru construcția pasarelei din Mamaia. Un an mai târziu, Petroconst a câștigat o licitație organizată de Transgaz Medias pentru reparația unei conducte pe traseul Tasaul – Isaccea, lucrare pentru care a încasat 6,6 milioane de lei.

Pentru înlocuirea unor conducte de termoficare din municipiul Constanța, firma administrată de Dumitru Cilibia a primit alte 2,6 milioane lei. Această înțelegere se adaugă unui alt contract tot cu Trasgaz Mediaș în valoare de 2,1 milioane lei pentru repararea unei conducte de gaz dintre localitatile Isaccea și Negru Vodă.

Victor Mihalachi este un prosper om de afaceri din Botoșani ale cărui afaceri beneficiază de ”prietenia” politicienilor, având în vedere că Victor Mihalachi a sponsorizat toate partidele importante. El deține două firme – Consproiect SRL Botoșani și Victor Construct SRL Botoșani. Prima a donat 15.000 lei către PNL, iar a doua 40.000 lei către PSD-PC și 100.000 de lei către PDL.

Rezultatele acestei strategii s-au văzut imediat: firmele lui Victor Mihalachi au câștigat contracte de zeci de milioane de lei.

Astfel, în 2010, firmele lui Mihalachi au semnat contracte cu ANL pentru construirea de locuințe la Alba-Iulia (6,8 milioane lei), Cristuru Secuiesc-Harghita (4,6 milioane lei), Sibiu (7,8 milioane lei), modernizare PTF Stânca-Costești (Iasi, 1 milion lei), dar și contracte acordate de Consiliul Județean Prahova, Consiliul Județean Brăila, Consiliul Județean Galați. În 2011, Consiliul Județean Botoșani a atribuit firmei Victor Construct SRL un contract în valoare de 8 milioane lei pentru amenajarea Muzeului Ventura, aceeași firmă câștigând un alt contract cu ANL pentru construirea de locuințe în Reșița (2 milioane lei).

Bilga Prest SRL, înregistrată în sectorul 1 al Capitalei, a donat 150.000 lei către PNL, bani pe care i-a recuperat rapid, printr-un contract atribuit, în decembrie 2010, de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, în valoare de 394.000 lei (furnizarea de cuști de metalice). Bilga Prest SRL este deținută de Murtaza Bilent (98% din acțiuni), cetățean român cu domiciliul în Constanța.

Ondine Travel & Events a donat PNL 43.000 lei. Compania este deținută de Liliana Lucia Paraipan și Dragoș Paraipan. În timpul guvernului Tăriceanu, Liliana Paraipan a fost director adjunct al Bursei Romane de Mărfuri, de unde a plecat în august 2005.

În octombrie 2008, Ondine Travel & Events a primit un contract controversat de la CNVM, în valoare de 650.000 lei, pentru servicii de transport aerian.

Paluni SRL Timisoara a donat partidului condus de Crin Antonescu 14.000 lei. Deținută de Lucian Nicolae Panait, compania este o abonată la contractele oferite de instituții publice din Timișoara. Astfel, în 2010, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara i-a dat un contract în valoare de 12 milioane lei, pentru lucrări la Facultatea de Silvicultură și un alt contract de 6,3 milioane lei pentru construirea unui cămin studețesc.

În martie 2010, Paluni SRL a obținut un contract ANL, de 6 milioane lei, pentru construirea de locuințe pentru tineri. Tot în 2010, Paluni a câștigat un contract din partea Universității Politehnice Timișoara, în valoare de 7,8 milioane lei, pentru construirea sediului Institutului de cercetare pentru energii regenerabile

SC Aldona SRL Copșa Mică este deținută 100% de Alina Roxana Vescan, fiica omului de afaceri Mircea Vescan, cel mai important ac’ionar la Armax Gaz și fost consilier personal al fostului ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian.

SC Aldona SRL a donat către PNL 14.500 de lei, însă a “recuperat” investiția prin mai multe acorduri încheiate cu statul. În noiembrie 2010, în asociere cu Veolia Water Solutions & Technologies Romania SRL O.T.V. France – Saint Maurice Cedex (Franța), Aldona obține un contract de 42 milioane lei (10 milioane euro), atribuit de SC Apa Târnavei Mari SA, având ca obiect lucrări la captarea de suprafață și stația de tratare a apei din municipiul Mediaș. În octombrie 2010, Aldona SRL reușește să devină subcontractor la un alt proiect în valoare de 35 milioane lei, pentru construirea de stații de epurare în Agnita și Dumbrăveni. În ianuarie 2010, Aldona SRL a câștigat de la ANL un contract de 3,5 milioane lei pentru construirea unui bloc de locuințe în Praid (Harghita).

Nicolae Jianu din Brăila, membru în Colegiul Director al Ordinului Geodezilor din România și patron al SC Infotop SRL (topografie, geodezie, cadastru și cartografie). SC Infotop SRL Brăila a donat PNL, prin punctul de lucru de la Galați, 8.000 de lei. Compania a beneficiat, în 2009 și 2010, de mai multe contracte încheiate de instituții publice (cu Consiliul Județean Buzău, în valoare de 60.000 lei, pentru realizarea unui sistem unitar de evidență a regimului de proprietate a terenurilor și construcțiilor permanente, cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București, în valoare de 4,8 milioane lei, pentru crearea unui sistem riguros de evidență a ocupării cimitirelor și monitorizarea activităților conexe).

Un ultim contract privește Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA. Contra a 52.000 lei, firma lui Jianu s-a angajat să întocmească documentațiile de cadastru necesare obținerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente serelor și pepinierelor de pe raza SRCF Galați.

Deși în cele mai multe situații s-a aflat în umbra puterii, nici UDMR nu duce lipsă de sponsori generoși cu noroc la contractele grase pe banii statului. Marton Coloman a donat 3.000 de lei către UDMR, prin firma sa Martconst SRL Marghita. El s-a asociat cu prefectul de Bihor, Vasile Ghilea, acționar la SC Construcții Bihor și împreună au câștigat în 2010 un contract cu ANL pentru construirea de locuințe în orașul Marghita (17 milioane lei). Martcons a reușit să câștige în 2010 și alte contract cu ANL în vederea ridicării de locuințe pentru tineri în comuna Sărmășag – Sălaj (2,6 milioane lei), orașul Valea lui Mihai – Bihor (6 milioane lei), comuna Sălard – Bihor (3,4 milioane lei), comuna Ariniș-Maramureș (1,2 milioane lei), comuna Chislaz – Bihor (2,5 milioane lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.