Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană lansează o consultare publică privind taxarea sectorului financiar

Bruxelles: Comisia Europeană lansează o consultare publică privind taxarea sectorului financiar

DISTRIBUIȚI

98675 – 23022011 – Direcţia Generală Impozitare şi Uniune Vamală a Comisiei Europene a lansat marţi, 22 februarie, o consultare publică privind sectorului financiar, cu scopul de a primi un feedback cât mai larg asupra propunerilor formulate în Comunicarea din 2010 pe această temă.           Consultarea publică lansată de Comisia Europeană are la bază demersurile întreprinse până în prezent, în contextul crizei economice şi financiare, în scopul creării instrumentelor necesare prevenirii şi gestionării crizelor, precum şi în cel al asigurării sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a sectorului financiar european.

 

 

 

 

            În acelaşi context se înscrie şi Comunicarea Comisiei Europene privind taxarea sectorului financiar, din 7 octombrie 2010, care propune, ca posibile instrumente pentru taxarea sectorului financiar, două tipuri de taxe, respectiv: taxa pe tranzacţiile financiare (TTF) şi taxa pe activităţile financiare (TAF).

Comunicarea menţionată analizează impactul pe care introducerea celor două tipuri de taxe îl poate avea asupra sectorului financiar, în speţă: în scopul completării reformelor în curs în sectorul financiar, taxele ar putea contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi stabilităţii pieţelor financiare, precum şi la reducerea volatilităţii, prin prevenirea asumării unor riscuri excesive; taxele ar putea contribui la responsabilizarea sectorului financiar, în scopul prevenirii şi/sau tratării unor dezechilibre apărute la nivelul instituţiilor financiare; la acest moment, majoritatea serviciilor financiare sunt exceptate de la plata TVA, fapt ce poate conduce la un efect de „hazard moral”.

Conform analizei efectuate de serviciile Comisiei Europene, ambele instrumente pot fi folosite pentru taxarea sectorului financiar sau a pieţelor financiare. O diferenţă majoră între cele două instrumente este aceea că, în timp ce TAF este orientată asupra valorii adăugate adusă de sectorul financiar şi se aplică pe profiturile şi pe pachetele de remuneraţii, TTF este direcţionată către tranzacţiile realizate pe pieţele financiare – taxă pe veniturile totale obţinute în tranzacţiile financiare.

Propunerile Comisiei Europene vin în contextul procesului de reformare/reglementare a sectorului financiar, ca urmare a crizei economice şi financiare resimţite la nivelul tuturor statelor membre.

În acest sens, obiectivele propunerilor lansate de Comisie se axează în principal pe: îmbunătăţirea eficienţei şi stabilităţii pieţelor financiare şi reducerea volatilităţii şi a efectelor adverse ale asumării unor riscuri excesive; asigurarea pârghiilor prin care sectorul financiar să contribuie la îmbunătăţirea finanţelor publice şi la eforturile de consolidare fiscală.

În prezent, Comisia derulează un studiu de impact care să fundamenteze propunerile legislative concrete, pe care intenţionează să le lanseze în vara anului 2011.

            Prin consultarea publică lansată marţi, Comisia doreşte să testeze ipotezele lansate în Comunicarea privind taxarea sectorului financiar, dar şi să colecteze opiniile părţilor interesate în ceea ce priveşte definirea problemelor, fezabilitatea şi impactul pe care l-ar avea acest set opţiuni de politică în domeniul financiar.

Consultarea se adresează actorilor de pe piaţa sectorului financiar, investitorilor, firmelor de consultanţă, guvernelor naţionale şi agenţiilor acestora, autorităţilor de reglementare, ONG-urilor şi altor organizaţii din acest sector, care îşi pot transmite poziţiile online sau în scris, până la data de 19 aprilie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.