Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să sprijine accesul agricultorilor români la...

Bruxelles: Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să sprijine accesul agricultorilor români la credite

DISTRIBUIȚI

98349 – 11022011 – Comisiei Europene Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, membru în comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din PE, a solicitat Comisiei Europene (CE) să sprijine accesul la credite al agricultorilor din state precum România, pentru ca aceştia să poată fi competitivi pe piaţa europeană.

În cadrul interpelării adresate CE, eurodeputata a subliniat că, la nivelul Uniunii Europene, agricultorii din unele state membre pot beneficia de credite avantajoase pentru a-şi finanţa activităţile agricole, în timp ce în alte state membre, precum România, accesul la credite este foarte dificil, iar dobânzile sunt exorbitante. „Acest fapt duce la perpetuarea agriculturii cu două viteze în UE, agricultorii din noile state membre neputând să fie competitivi pe piaţă”, subliniază Daciana Sârbu.

Eurodeputata solicită Comisiei Europene crearea, împreună cu Banca Centrală Europeană, a unui fond special de creditare a agriculturii, de care să poată beneficia toţi agricultorii din UE.

În acelaşi timp, forul european este îndemnat să impulsioneze statele membre să asigure accesul agricultorilor la credite.

„Am pornit de la situaţia celor mai mulţi agricultori români, care simt acum că nu au niciun ajutor din partea UE ca să poată obţine venituri decente din munca lor. Fie că vor să-şi cumpere un tractor sau să treacă la producţia bio, fie că vor să înceapă o afacere în domeniul agricol sau să-şi retehnologizeze ferma, aceştia au nevoie de finatare. Numai prin facilitarea accesului la credite putem să susţinem cu adevărat agricultorii, inclusiv pe cei mai defavorizaţi, şi în acelaşi timp să eliminăm decalajele dintre ţările cu agricultură puternică şi noile state membre, precum România”, subliniază Daciana Sârbu. Eurodeputata adaugă că noua Politică Agricolă Comună (PAC) trebuie să fie mult mai echitabilă: „Agricultorul din România trebuie să aibă acces la aceleaşi niveluri ale subvenţiilor şi la aceleaşi mecanisme de sprijin ca şi cel din Spania sau Franţa, iar acest principiu trebuie să se regăsească în noua PAC”.

În luna ianuarie, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate covârşitoare, raportul realizat de Daciana Sârbu pe tema rolului strategic al agriculturii în contextul securităţii alimentare. În cadrul raportului, eurodeputata a solicitat forurilor europene să susţină, prin programe şi fonduri speciale, agricultura tradiţională, fermele mici, exploataţiile  familiale şi producţia ecologică. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.