Acasă Uncategorized Bucureşti: Doi americani implicaţi în comerţ cu arme pentru talibani, reţinuţi la...

Bucureşti: Doi americani implicaţi în comerţ cu arme pentru talibani, reţinuţi la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

98430 – 15022011 – Doi cetăţeni americani au fost reţinuţi în Bucureşti după ce au încercat să vândă arme care urmau să ajungă la talibanii din Afganistan. Operaţiunea a fost realizată de mai multe agenţii de securitate americani cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România.

Şapte persoane, inclusiv doi americani arestaţi în România, au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi conspirat să vândă rachete sol-aer şi cocaină militanţilor talibani din Afganistan, a anunţat luni Departamentul american de Justiţie.

„Am eliminat o reţea infracţională globală, împiedicând-o să mute cantităţi enorme de cocaină, să spele milioane de dolari  din droguri şi să vândă arme talibanilor pentru a submina legea şi a ucide americani”, a declarat administratorul Agenţiei americane antidrog (DEA), Michele Leonhart. „Africa de Vest este un loc unde drogurile şi terorismul se intersectează”, a adăugat acesta, citat de Realitatea Tv.

Cei şapte ar fi conspirat să furnizeze arme şi droguri unor agenţi sub acoperire, care s-au prezentat de talibani. Ei au fost arestaţi în 10, respectiv 12 februarie, de autorităţile americane care au cooperat cu forţele de ordine din România şi Liberia.

Bărbaţii „ar fi fost de acord să primească şi să depoziteze transporturi de mai multe tone de heroină din partea talibanilor” şi „să le vândă talibanilor transporturi de mai multe kilograme de cocaină”. În plus, cei doi americani – Alwar Pouryan şi Oded Orbach – ar fi vrut să le vândă militanţilor rachete, a adăugat Departamentul de Stat.

Americanii au fost arestaţi în România şi urmează să fie extrădaţi. Ceilalţi cinci acuzaţi au fost reţinuţi la Monrovia (Liberia) şi se află deja în custodia SUA.

„Acest presupus efort de înarmare şi îmbogăţire a talibanilor este cel mai recent exemplu al pericolelor unei lumi interconectate, în care teroriştii şi traficanţii de droguri pot interacţiona pentru a le face rău americanilor”, a declarat procurorul general al districtului de sud al New Yorkului, Preet Bharara. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.