Acasă Uncategorized Bucureşti: Doi foşti şefi din cadrul ANSIT trimişi în judecată pentru fraude...

Bucureşti: Doi foşti şefi din cadrul ANSIT trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene

DISTRIBUIȚI

98400 – 14022011 – Fostul director economic şi fostul şef al serviciului financiar contabil din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) şi alte două persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie pentru fraude cu fonduri europene, informează DNA.Conform procurorilor, fostul director al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul ANSIT, în perioada 2002 – 2007, Gheorghe Popa este acuzat de  schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene

 

 

 

 

 

 

 sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale). De asemenea, fosta şefă a serviciului financiar contabil din cadrul Direcţiei Economice a ANSIT, Irina Olguţa Dicea, va fi judecată pentru complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), complicitate la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale).

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi reprezentantul Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, Anca Pepelea, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi Gheorghe Ciurilă, administrator al SC Sitex Tour SRL şi SC Spasici Comserv SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (10 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2003-2005, fostul director economic ANSIT, Gheorghe Popa, a utilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate fonduri europene nerambursabile în cuantum de 7.136.427.020 de lei vechi (aproximativ 187.283,2 euro) în cadrul Programului Youth.

Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil cu sprijinul Olguţei Dicea, prin folosirea unor înscrisuri falsificate puse la dispoziţie de Anca Pepelea, reprezentant a unei organizaţii nonguvernamentale şi de Gheorghe Ciurilă, administrator al unor societăţi comerciale.

Concret, în perioada 2003 – 2005,  Gheorghe Popa, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus efectuarea a 26 de plăţi nejustificate către Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret (F.J.T.) Braşov, Liga pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (L.A.D.T.) Braşov, Asociaţia Tinerilor Ziarişti (A.T.Z.) Braşov şi S.C. Sitex Tour S.R.L., S.C. Spasici Comserv S.R.L. şi S.C. Prohotels S.R.L., cu ocazia derulării a 16 contracte de prestării servicii şi parteneriat încheiate de A.N.S.I.T. cu persoanele juridice menţionate.

Practic, au fost achitate cu bani provenind din programul YOUTH servicii care, în realitate, nu au fost efectuate. Pentru a putea justifica aceste plăţi, Popa a folosit 11 facturi fiscale întocmite în fals de Ciurilă şi Pepelea prin care atestau în mod nereal prestarea unor servicii către A.N.S.I.T.

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 7.136.427.020 lei vechi (aproximativ 187.283,2 euro).

De altfel, Anca Pepelea şi Gheorghe Ciurilă au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie la data de 16 mai 2007. La data de 26 ianuarie 2011, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus condamnarea Ancăi Pepelea la 6 ani închisoare şi condamnarea lui Gheorghe Ciurilă la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, hotărâre care nu este definitivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.