Acasă Uncategorized București: Presedintele asteaptă regina

București: Presedintele asteaptă regina

DISTRIBUIȚI

98248 – 09022011 – Președintele Traian Băsescu speră că operațiunea de combatere a evaziunii în vami să ajungă la ”regină”. Declarația a fost fpcută de șeful statului la o emisiune a ostului public de televiziune și este un răspuns la repetatele referiri pe care Vasile Lincu, președintele Sindicatului Vameșilor ProLex, le-a făcut despre sistemul piramidal de colectare a șpăgii în vămi. ”Îmi doresc să se ajungă la regina acestui sistem. Dacă aceștia ar avea minim de decență ar trebui să spună ce știu. Este un moment în care putem curăța un sistem întreg, iar a ne limita strict la ofițerii de poliție și la vameși

 

 

 

 

 

 

 

 

este puțin. Unii se pare că erau implicați. Dacă sunt cinstiți, trebuie să spună tot ce știu”, a declarat Traian Băsescu. Acesta a explicat că operațiunea privind vămile a început în urmă cu jumătate de an, în urma unei informări pe care a primit-o de la un serviciu de informații despre acest fenomen. ”De la ce-a pornit – acest document pe 50 de pagini, practici evazioniste, documentarul unui seriviciu de informații, pe care un șef de stat nu poate să-l pună în bibliotecă, trebuie să-i dea o soluție. Am primit acest document în vara acestui an și am convocat imediat CSAT”, a explicat președintele. O declarație asemănătoare a fost făcută și de ministrul de Interne Traian Igaș. Igaș a recomandat șefilor de sindicat ca, în măsura în care dețin informații despre fapte de corupție, să le prezinte instituțiilor abilitate ale statului.

În ultima săptămână, DNA a derulat două ample acțiuni în vămile românești. Prima, desfășurată la Vama Siret a dus la reținerea și arestarea mai multor vameși și polițiști acuzați de corupție.

Cea mai recent operațiune a vizat vămile din Vestul țării, unde în cursul zilei de marți 140 de vameși și polițiști au fost ridicați și adușa la DNA București pentru audieri, fiind, de asemenea, acuzați de implicare în fapte de corupție. Rețelele de ”șpăgari” de la vămile românești se foloseau de nume de cod pentru a-și desfășura activitatea. Toți polițiștii de frontieră sau vameșii implicați în activități ilegale aveau roluri foarte bine stabilite: ”caii” colectau, ”nebunul” coordona, iar ”tura” supraveghea. Sistemul piramidal de colectare a banilor a fost dezvăluit de Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor ”Pro Lex”, în urma scandalului generat de operațiunile anticorupție din vămi, care a pus aceste operațiuni sub semnul ”sacrificării pionilor”.

Conform ProLex, banii colectați erau dirijați printr-un sistem organizat și centralizat cu destinatie către persoane care finanțează partidul, prin excepție, către persoane politice conform negocierii în cadrul partidului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.