Acasă Uncategorized Bucureşti: Vasile Marica, acuzat că a primit şpagă, timp de cinci ani,...

Bucureşti: Vasile Marica, acuzat că a primit şpagă, timp de cinci ani, câte 2.500 de dolari lunar

DISTRIBUIȚI

98434 – 15022011 – Continuă seria dezvăluirilor referitoare la mafia din vămile româneşti, astăzi fiind în prim-plan Marius Ungureanu, fost şef de vamă la Giurgiu. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că, din 1997 până în 2002, i-a dat şpagă liderului Sed Lex, Vasile Marica, câte 2.000 – 2.500 de dolari lunar. Ungureanu nu a putut explica însă de ce vine cu o astfel de acuzaţie după atâţia ani de tăcere, în care a făcut doar un autodenunţ în aces sens, în 2003, când a plecat din funcţie. “În 1996 l-am cunoscut pe Vasile Marica, la acea vreme prezentându-se ca un om cu relaţii şi cu putere în Administraţia Naţională a Vămilor.

 

 

 

 

 

 

 

 Din 1997 până în 2002 îi dădeam bani, câte 2.000 – 2.500 de dolari pe lună”. Banii proveneau de la lucrătorii vamali şi de la agenţi economici. Mai mult, Ungureanu a precizat că şi alţii au dat şpagă liderului de sindicat, exemplificând că un angajat al unei vame din Constanţa îi ducea lunar lui Marica câte 10.000 de dolari. “Când duceam banii la Bucureşti, veneau de la Constanta Alin Pilcă şi Marius Făinărea. Alin Pilcă ştiu că îi aducea lunar 10.000 de dolari. Atunci era lucrător vamal, ulterior a fost promovat şef al Vămii Constanţa, pe urmă şef al Direcţiei Vamale Constanţa. Marius Făinărea, ca şef al Brigăzii de Supraveghere Vamală Constanţa”.

Cei care ofereau aceşti bani lui Marica îşi plăteau, practic, menţinerea în funcţie, promovarea într-o funcţie mai bună sau îşi asigurau postul când se făceau restructurări. “Marica a înfiinţat, a organizat şi este principalul beneficiar material al acestui sistem. Oamenii nu vor să vorbească pentru a nu suporta consecinţele. Pe acest lucru se bazează şi Marica atunci când apare ca justiţiabil.Lucrează prin interpuşi în sistemul de colectare a mitei”, a mai spus Ungureanu.

Acesta a mai declarat că niciun om politic nu a fost la vămile din Giurgiu ca să ceară bani vameşilor, susţinând că Marica este principalul beneficiar material al acestui sistem. “În fiecare comisie avea câte un om, iar lucrătorii vamali carea aveau mici probleme erau scoşi de el vinovaţi sau nevinovaţi, după cum avea el interes. Cât am stat în vamă la Giurgiu, pe toate funcţiile, nu a venit niciun om politic sau prefect sau primar să ceară bani. Ştiu că Marica a cerut bani”.

Acuzele la adresa lui Marica vin în continuare după ce preşedintele Traian Băsescu a spus luni, într-un interviu, că în cele şase luni de supraveghere nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic, şi că se teme că “regina” de pe table de şah se află printre liderii sindicali.

Marica a mai fost acuzat şi duminică pentru faptul că ar fi luat mită 20.000 de dolari pentru a pune în funcţie o inspectoare vamală. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.