Acasă Uncategorized Cairo: Mubarak rămâne în funcţie, dar a delegat atribuţiile prezidenţiale

Cairo: Mubarak rămâne în funcţie, dar a delegat atribuţiile prezidenţiale

DISTRIBUIȚI

98342 – 11022011 – Seful statului egiptean, Hosni Mubarak, nu si-a anuntat demisia joi seara, asa cum asteptau protestarii. Mubarak a anuntat doar ca va delega din atributiile sale vicepresedintelui Egiptului si ca va modifica cateva articole din Constitutie pentru a asigura alegeri libere pentru septembrie.Si vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a tinut un scurt discurs la televiziunea publica egipteana, joi seara, la putin timp dupa cel al presedintelui Mubarak. El a inceput prin a lauda discursul lui Mubarak, spunand ca acesta a inteles perfect situatia grea prin care trece tara

 

 

 

 

 

 

 si a dat asigurari ca va face tot ceea ce tine de el pentru a realiza tranzitia pasnica a puterii in acord cu Constitutia egipteana. Suleiman le-a cerut tinerilor din piata sa plece acasa si sa mearga la munca fiindca tara are nevoie de ei. „Fac apel la tineri, eroii Egiptului, sa plece spre casele lor, sa se intoarca la locurile de munca. Tara are nevoie ca voi sa munciti, ca sa ne dezvoltam in continuare. Nu ascultati de posturile care nu au alt obiectiv decat sa semene furia intre oameni. Trebuie sa credem in institutiile noastre, in Divinitate. Trebuie sa credem in propriile forte. Este timpul sa fim solidari si sa mergem impreuna pe acelasi drum. M-am rugat la Dumnezeu si ma rog in fata voastra sa asiguram securitatea in aceasta tara si bunastarea oamenilor”, a declarat acesta.

Presedintele SUA, Barack Obama, a convocat, joi, dupa discursul lui Mubarak o intalnire de urgenta a Consiliului pentru Securitate Nationala. Obama sustine ca nu este clar daca actuala conducere din Egipt a realizat „o tranzitie imediata, semnificativa sau suficienta” a puterii si le-a cerut autoritatilor de la Cairo sa explice urgent schimbarile care au fost facute, si sa formuleze intr-un limbaj clar si neechivoc pas cu pas procesul care va duce la democratie si la un guvern reprezentativ cerut de poporul egiptean”.

„Noi credem ca aceasta tranzitie trebuie sa demonstreze ca este vorba de schimbari politice imediate si ireversibile catre democratie. In acest scop, starea de urgenta ar trebui sa fie ridicata. De asemenea, credem ca negocierile cu Opozitia si societatea civila egipteana civila ar trebui sa abordeze intrebarile cheie cu care se confrunta viitorul Egiptului: protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetatenilor; revizuirea Constitutiei si a altor legi pentru a demonstra clar tuturor fortelor ca vor fi alegeri libere si corecte”, a declarat Obama. Acesta a mai avertizat autoritatile de la Cairo sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, sa ia toate masurile pentru a se evita aceast lucru si le-a cerut sa „lase vocile egiptenilor” sa se auda.

Anglia a avut o pozitie simila cu cea a SUA, secretarul britanic de Externe, William Hague, afirmand ca este inca neclar ce competente si atributii au fost transferate de catre presedintele Mubarak, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca Egiptul trebuie sa-si gaseasca calea spre democratie si nu spre o noua dicatura. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.