Acasă Uncategorized Elena Udrea obligă toţi proprietarii de locuinţe să-şi repare faţadele

Elena Udrea obligă toţi proprietarii de locuinţe să-şi repare faţadele

DISTRIBUIȚI

98483 – 16022011 – Ministerul Dezvoltării şi Turismului a lansat un proiect de lege prin care proprietarii de locuinţe cu faţade degradate vor fi obligaţi să le renoveze, dacă nu fac asta din proprie-iniţiativă. Potrivit actului normative, deţinătorii clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului  de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi  siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban  construit  şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul  şi cu respectarea legislaţiei în  vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie  iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor

 

 

 

 

 de intervenţie pentru reabilitarea  structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.

”Datorită vechimii fondului construit existent se constată o creştere ingrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea/prăbusirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei, ameninţând dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizică a tuturor persoanelor aparţinând comunităţii locale sau a celor care tranzitează localitatea”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Renovările se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autorităţile locale, acestea având și obligația inventarierii clădirilor la care trebuie intervenit şi de notificării proprietarilor care refuză să şi le renoveze.

Lucrările se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar dacă aceştia refuză, lucrările vor fi efectuate de stat, care se va îndrepta apoi asupra proprietarului pentru a şi-recupera cheltuielile. Totuşi, dacă proprietarii au venituri pe membru de familie  sub câştigul mediu net pe economie, lucrările vor fi plătite de stat. De asemenea, asociaţiile de proprietari şi deţinătorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobândă subvenţionată.

Legea stabileşte amenzi pentru primari şi pentru proprietarii clădirilor care trebuie renovate. În primul caz, dacă primarul nu face identificarea clădirilor şi a proprietarilor lor, amenda este cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei. În al doilea caz, dacă deţinătorii clădirilor care au fost notificaţi să şi le renoveze nu contractează lucrările de proiectare şi construcţie, amenda este cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei.  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.