Acasă Uncategorized Suceava: Cerere de includere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în patrimonial...

Suceava: Cerere de includere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în patrimonial UNESCO

DISTRIBUIȚI

98277 – 09022011 – Consiliul Judeţean Suceava a transmis, în luna ianuarie, Ministerului Culturii, solicitarea de includere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista patrimoniului mondial UNESCO. Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a anunţat că a cerut ministerului începerea procedurilor de includere a Cetăţii de Scaun în patrimoniul UNESCO deoarece este un obiectiv „extrem de important, cu greutate culturală şi istorică”, transmite Administratie.ro.

Totodată, Gheorghe Flutur a precizat că administraţia susţine şi intenţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de includere a mănăstirii Dragomirna pe lista monumentelor UNESCO.

Cetatea de Scaun şi zona de protecţie urmează a fi reabilitată printr-un proiect de finanţare europeană, câştigătorul licitaţiei urmând a fi anunţat de Consiliul Judeţean după expirarea perioadei de contestaţii. Banii vor fi investiţi în restaurări, amenajări peisagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces şi construirea unui punct de informare. Bugetul total al proiectului este de 52,59 de milioane de lei, din care 35,58 de milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388 ce a fost emis din „fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun. Cercetările arheologice efectuate au stabilit că, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457-1504), au fost efectuate cele mai ample lucrări de lărgire şi amplificare a eşafodajului defensiv al cetăţii.

Totodată, Ştefan cel Mare a decis şi repararea structurilor vechi ale cetăţii, iar în urma descoperirilor arheologice, a unor plăci pavimentare, smălţuite şi ingenios decorate, a unor pietre profilate şi sculptate venind de la chenarele uşilor şi ferestrelor, s-a stabilit că estetica de factură europeană occidentală pătrunsese în comportamentul cotidian al unei elite reprezentative din punct de vedere social şi cultural pentru Evul Mediu românesc al veacului al XV-lea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.