Acasă Uncategorized Bruxelles: România riscă să piardă finanţările prin Fondul Social European din cauza...

Bruxelles: România riscă să piardă finanţările prin Fondul Social European din cauza gradului scăzut de absorbţie

DISTRIBUIȚI

98879 – 02032011 – Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a declarat la începutul acestei săptămâni, că România riscă să piardă finanţarea prin Fondul Social European în condiţiile în care nu există o accelerare a absorbţiei fondurilor sociale.

Conform declaraţiei comisarului, făcută în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) cu privire la Fondul Social European şi la viitoarea politică de coeziune, în România există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de co-finanţare sau capacitatea administrativă. „În luna octombrie am fost la Bucureşti în ceea ce priveşte problema română şi mai mulţi miniştrii au fost asiguraţi că DG Ocupare (Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, din cadrul Comisiei Europene n.r.) se preocupă în mod constant de utilizarea adecvată a Fondurilor Sociale Europene. Există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de co-finanţare sau capacitatea administrativă. Iată că toate aceste dificultăţi trebuie tratate ca atare încercând să selecţionăm cele mai bune proiecte din ţară, pentru că este adevărat că dacă nu există nicio accelerare a absorbţiei Fondurilor Sociale Europene în România, această ţară riscă să piardă aceste fonduri”, a declarat comisarul László Andor.

Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei REGI, consideră că afirmaţiile comisarului reflectă o realitate care nu mai poate fi ascunsă de Guvernul de la Bucureşti. „Am subliniat încă din anul 2008 deficienţele aparatului administrativ atât în ceea ce priveşte capacitatea sa de administrare cât şi incapacitatea de a asigura resursele necesare co-finanţării proiectelor europene. Însă dacă noi am avut întotdeauna pe agendă aceste probleme şi am venit cu soluţii pentru ameliorarea acestei situaţii, Guvernul României asistă impasibil la reducerea sau chiar pierderea finanţărilor de la Uniunea Europeană pe toate axele de dezvoltare”, a spus Boştinaru.

Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare având ca priorităţi creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor precum şi creşterea accesului pe piaţa muncii.

În octombrie 2009, eurodeputatul Victor Boştinaru împreună cu alţi parteneri importanţi din Autoritatea de Management pentru POSDRU, domeniul privat şi bancar, au organizat conferinţa Dezvoltarea resurselor umane: o necesitate pentru România. Gestiunea Fondului Social European. Obiectivul principal al conferinţei a constat în evidenţierea principalelor probleme pe care le întâmpină beneficiarii în accesarea şi implementarea fondurilor alocate României prin FSE, precum şi propunerea de soluţii pentru eliminarea factorilor ce determină gradul scăzut de absorbţie al acestor fonduri. Conferinţa a abordat şi soluţiile care se impun pentru îmbunătăţirea capacităţii de proiectare şi implementare a proiectelor finanţate de către Uniunea Europeană, la nivelul administraţiei publice locale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.