Acasă Uncategorized Bruxelles: Rovana Plumb: „UE trebuie sa spuna stop excluderii sociale a romilor”

Bruxelles: Rovana Plumb: „UE trebuie sa spuna stop excluderii sociale a romilor”

DISTRIBUIȚI

99070 – 09032011Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru afaceri sociale a PE, a declarat, marti seara, in plenul PE, ca Uniunea Europeana trebuie sa spuna stop perpetuarii excluderii sociale a romilor, fiind nevoie de masuri de monitorizare „pentru a fi siguri ca romii nu mai sunt discriminati”. Ea a pledat totodata pentru aplicarea unei perspective de gen in toate politicile pentru incluziunea romilor. Declaratia a avut loc in cadrul dezbaterii raportului privind strategia UE pentru romi.

Rovana Plumb a organizat, in luna februarie, misiunea pentru roma a Grupului Social-Democrat din PE (S&D) la Bucuresti, delegatia avand discutii cu experti nationali, cu reprezentanti ai ONG-urilor roma si cu Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi.

„Stim ca 10-12 milioane de romi din Europa continua sa sufere de discriminare sistematica in materie de educatie (fiind in special victime ale segregarii), de conditii de locuire (deseori in ghetouri), de ocupare a fortei de munca (redusa in cazul lor), de acces egal la sistemele de sanatate si alte servicii publice, precum si un nivel incredibil de mic al participarii politice”, a afirmat Rovana Plumb.

Potrivit deputatei europene, strategia UE pentru romi trebuie sa adopte masuri care sa asigure monitorizarea situatiei roma in ceea ce priveste respectul si promovarea drepturilor lor sociale fundamentale, a egalitatii, ne-discriminarii si liberei circulatii in UE, si „sa ofere de asemenea masuri viabile pentru educatie, oportunitati de perfectionare si asistenta pentru obtinerea unei slujbe pentru adulti, care sunt cruciale pentru a evita perpetuarea excluderii sociale”.

In viziunea ei, Comisia Europeană si statele membre ar trebui sa se ocupe si de nevoile femeilor roma prin aplicarea unei perspective de gen in toate politicile pentru incluziunea romilor, si sa ofere protectie subgrupurilor vulnerabile. In acest context, europarlamentarul roman a solicitat Comisiei sa prezinte anual PE un raport care sa urmareasca evolutiile strategiei UE pentru romi pentru a monitoriza progresele realizate la nivel national. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.