Acasă Uncategorized Bucureşti: Controalele ANFP scot în evidenţă necesitatea modificării legislaţiei funcţionarului public

Bucureşti: Controalele ANFP scot în evidenţă necesitatea modificării legislaţiei funcţionarului public

DISTRIBUIȚI

99741 – 31032011 – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici înformează că, în primul trimestru al anului 2011, Corpul de Control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) a efectuat, în primul trimestru al anului 2011, un număr de 21 de acţiuni de control în cadrul unor instituţii şi autorităţi publice. În prezent se află în desfăşurare un număr de şapte activităţi de control.

Controalele au fost efectuate fie ca urmare a unor reclamaţii şi sesizări ale unor persoane fizice sau juridice sau ca urmare a unor informaţii prezentate de mass-media, fie din iniţiativa preşedintelui ANFP.

Activităţile de control au urmărit în principal: verificarea documentaţiei care a stat la baza obţinerii avizului pentru funcţii publice şi a structurii funcţiilor publice; verificarea şi îndrumarea autorităţilor şi instituţiilor publice privind modul de respectare a legislaţiei referitoare la numirea şi reîncadrarea funcţionarilor publici, precum şi la salarizarea corespunzătoare a acestora; verificarea procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea funcţiilor publice vacante; verificarea documentelor constitutive ale dosarului profesional.

Principalele neregului constate au fost: neconcordanţe între documentaţia care a stat la baza obţinerii avizului pentru funcţiile publice; lipsa fişelor de post actualizate, a fişelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale, lipsa declaraţiilor de avere/interese şi a declaraţiilor privind activitatea de poliţie politică a funcţionarilor publici, numirea unor funcţionari publici fără respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor, ocuparea unor funcţii publice de conducere prin promovare temporară fără obţinerea avizului ANFP sau nerespectarea duratei legale de exercitare temporară a acestor funcţii.

În urma controalelor efectuate au fost făcute recomandări cu caracter general, cum ar fi verificarea şi controlul reîncadrării funcţionarilor publici, dar au fost stabilite şi măsuri şi acţiuni corective, îndrumări de specialitate obligatorii. De asemenea, ca urmare a unei activităţi de control a fost sesizată Curtea de Conturi, iar pentru două activităţi de control a fost sesizat Biroul Contencios din cadrul ANFP.

„Rezultatele activităţii de control pot fundamenta şi au fundamentat unele propuneri de modificare şi completare a legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici, de natură a îmbunătăţi această legislaţie. De asemenea, aceste rezultate stau la baza elaborării unor îndrumări metodologice şi a stabilirii unor măsuri corective de natură a conduce la o gestiune coerentă şi eficace a funcţiei publice şi a corpului funcţionarilor publici”, a menţionat Andras Szakal, preşedintele ANFP. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.