Acasă Uncategorized Bucureşti: Codul dialogului social, promovat de Guvern tot prin angajarea răspunderii

Bucureşti: Codul dialogului social, promovat de Guvern tot prin angajarea răspunderii

DISTRIBUIȚI

99980 – 08042011 – Guvernul a decis miercuri angajarea răspunderii în faţa Parlamentului asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social, a anunţat, la finalul şedinţei de guvern, prim-ministrul Emil Boc. “Legea dialogului social vine să completeze şirul reformelor pe care Guvernul României le-a demarat în aceşti ani. După ce a fost finalizată reforma legislaţiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul să finalizăm şi legislaţia dialogului social”, a declarat premierul. Şeful Executivului a menţionat că proiectul legii privind Codul dialogului social conţine, într-un singur act normativ, mai multe reglementări cu privire la:

 

 

 

 

 

 

 

 

sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislaţia privind contractul colectiv de muncă şi cea privind conflictele de muncă.

La rândul său, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a arătat că noua reglementare oferă posibilitatea reprezentanţilor societăţii civile, printre care şi organizaţiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic şi Social, în timp ce reprezentanţii guvernului  se vor retrage din acest consiliu. “Este un pas extrem de important pentru România pentru că deschidem calea societăţii civile spre forurile consultative”, a mai explicat ministrul. O prevedere importantă a proiectului este stabilirea contractelor colective de muncă semnate la nivel sectorial, după ce acestea vor fi negociate între sindicatele şi patronatele din fiecare ramură, ministrul subliniind că se creează astfel posibilitatea ca angajaţi din anumite sectoare să beneficieze de salarii mai mari. “Este o altă forţă în zona industriei textile faţă de ceea ce înseamnă industria IT. Din acest motiv, am considerat oportun să lăsăm negocierile la nivel de sector, astfel încât sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice la nivel de sector şi să convină împreună partenerii care este forţa lor de dezvoltare”, a subliniat Ioan Botiş.

Ministrul a adăugat că, odată cu acest proiect de Lege, va înceta contractul colectiv de muncă la nivel naţional, precizând că, în prezent, nu este înregistrat la nivelul Ministerului Muncii nici un contract colectiv la nivel naţional, din cauza faptului că partenerii sociali nu au ajuns la un acord.

„Pot să vă confirm că nu s-a depus, până la această oră, nici un contract colectiv de muncă la nivel naţional. Aş vrea să demontez afirmaţiile transmise în mod eronat de unii lideri de sindicat”, a subliniat ministrul.

O altă prevedere a proiectului este constituirea un Consiliu naţional tripartit de dialog social, prezidat de primul-ministru, cu rol consultativ, unde se vor regăsi reprezentanţi ai sindicatelor, ai  patronatelor şi ai Guvernului. Contractele colective la nivel de sector vor fi extinse cu aprobarea consiliului şi prin ordin al ministrului muncii.

“Este un consiliu care va avea o importanţă majoră pentru deciziile pe care guvernul le va lua în plan economic”, a subliniat ministrul de resort.

Totodată, prin această lege, contractele de muncă ale liderilor de sindicat rămân în vigoare pe perioada desfăşurării activităţii sindicale şi nu vor mai fi suspendate, aşa cum se întâmplă în prezent.

Tot în ceea ce priveşte întărirea dialogului social, un alt element important al proiectului este acela de creare a unui Oficiu de Mediere şi Arbitraj, prin care a fost “mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declanşării grevei spre dialog, spre conciliere”, a mai spus Ioan Botiş.

Răspunzând unei întrebări, ministrul a explicat că angajaţii din sistemul public nu vor fi remuneraţi în zilele în care vor fi în grevă, în schimb le vor fi recunoscute contribuţiile de asigurări sociale de sănătate. Ministrul a reafirmat disponibilitatea sa totală pentru a prelua în proiectul Legii şi alte amendamente, dacă acestea vor fi “raţionale şi corecte”. Sunt un ministru deschis şi accept dialogul cu liderii sindicali, dar îl accept în condiţii argumentate, solide şi raţionale. Această lege întăreşte în mare măsură forţa sindicală la nivel de bază”, a precizat ministrul. De asemenea, Botiş a mai spus că noul proiect oferă oportunităţi pentru reprezentanţii sindicatelor întărindu-le poziţia la nivel sectorial. “Avem nevoie de sindicate puternice, avem nevoie de patronate puternice, avem nevoie de parteneri de dialog puternici, astfel încât să putem structura politici economice coerente pentru viitorul ţării”, a afirmat ministrul. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.