Acasă Uncategorized Critici dure ale comunităţii europene faţă de noua Constituţie a Ungariei

Critici dure ale comunităţii europene faţă de noua Constituţie a Ungariei

DISTRIBUIȚI

100304 – 20042011 – Noua Constitutie maghiara, adoptata luni de Parlamentul ungar cu cu 262 voturi „pentru”, 44 „impotriva” si o abtinere, a fost intens criticata de comunitatea europeana, in special pentru ca „ameninta valorile europene”, ea fiind menita sa asigure „o supermajoritate in Parlamentul ungar a Fidesz-KNDP. Presa internationala scrie despre controversatul text al Constitutiei din Ungaria, considerat „mai ingrijorator decat cel al legii mass-media”, relatează Euractiv. 

Constitutia ungara: o supa gulas – Textul Constitutiei este o adunatura legala, parte din el datand din perioada comunista, parte din 1990 atunci cand blocul sovietic prabusit, iar restul de anul trecut.Documentul este un mixaj de istorie si modernitate. Dispozitiile privind crestinismul, coroana sfanta, conexiuni la viata etnicilor maghiarii de peste hotare, definirea casatoriei ca o uniune dintre un barbat si o femeie si referinte repetate la vechea Constitutie Ungariei sunt toate menite sa mentina dreapta fericita. Verzii se vor bucura de un angajament care va conserva mediul si biodiversitatea. Traficul de persoane este scos in afara legii. Datoriei publice va fi limitat la 50% din PIB. Numele Ungaria inlocuieste Republica Ungara, scria The Economist inainte de adoptarea Constitutiei.

Nu este Constitutia Ungariei, este constitutia Fidesz – „Cand ai doua treimi din guvern trebuie sa fii sensibil la astfel de lucruri, sa incluzi societatea civila si alte parti si nu sa spui:  Vrem sa includa propriile noastre principii. Este o constitutie Fidesz, nu o constitutie maghiara”, sustine Ulrike Lunacek. membru al Verzilor europeni.

Noua Constitutie ungara: deloc moderna – „Noua constitutie e precum cladirea Teatrului National, deloc eclectica si moderna, pe care arhitectul sef a  impus-o prin putere, in ciuda protestelor. Insa problema se pune in felul urmator: daca ar putea ea deveni o scena buna, in cazul in care vom avea un actor bun, un regizor bun si o piesa buna”, sustine fostul presedinte ungar László Sólyom intr-un interviu acordat saptamanalului Heti Válasz.

„Ungaria e rusinea Europei” – „Este ciudat, cu cat mai multe tari profita de Uniunea Europeana, cu atat acestea sunt mai predispuse  la sentimente anti-europene. Statul constitutional a fost in mare parte eliminat, viitoarele alegeri sunt fara sens, mass-media sunt biciuite in linie, asa cum sunt si teatrele si muzeelr si orice altceva care ar putea forma cultura natiunii.Abia daca mai ramane o urma de pluralism, de varietate a opiniilor,caracteristicile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, observi teama, la fel ca in vechea Germania de Est. In aceasta forma, Ungaria nu mai apartine Uniunii Europene. Este o rusine pentru Europa. Dar Europa nu spune nimic”, au declarat comentatori ai postului public de televiziune ARD.

Germania catre Ungaria: Noua constitutie incalca valorile UE – Germania, ingrijorata de evolutiile in ultima perioada din Ungaria, a avertizat guvernul conservator ungar ca noua sa constitutie nu este compatibila cu valorile Uniunii Europene. Comisia Europeana insa pare ca se spala pe maini de aceasta chestiune, sustinand ca tara ramane, totusi o democratie constitutionala. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer, sustine ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decat controversata lege a mass-media. Guvernele vecine sunt deranjate de modul de redactare, care insinueaza ca Ungaria este „responsabila pentru destinul de maghiarilor care traiesc in afara granitelor ei si „ca guvernul ar putea folosi acest nou limbaj pentru a oferi drepturi de vot etnicilor maghiari care locuiesc in statele vecine”. Un sfert din etnicii maghiari traiesc dincolo de granitele tarii, in special in Slovacia, Romania si Serbia. Guvernul sustine insa ca textul constitutiei simbolizeaza „renasterea” natiunii maghiare si respinge criticile aduse de societatea civila, spunand ca au deschis discutiile in urma cu un an, insa opozitia a boicotat procesul de dialog social.

Noua constitutie intareste puterilor partidului de guvernamant maghiar – O problema-cheie cu noua constitutie este ca ar permite lui Fidesz sa controleze institutiile publice cheie – cum ar fi bugetul de supraveghere al Consiliului Fiscal. In ciuda Tratatului de aderare, un viitor guvern non-Fidesz nu va putea sa se alature politicii monetare a Uniunii fara aprobarea Fidesz si schimbarea Constitutiei. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.