Acasă Uncategorized Turcia: Conferinţa de nivel înalt privind reforma CEDO

Turcia: Conferinţa de nivel înalt privind reforma CEDO

DISTRIBUIȚI

100413 – 26042011 –  Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea participă, în zilele de 26 şi 27 aprilie 2011, la Izmir (Turcia), la Conferinţa de nivel înalt privind reforma Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Demnitarul român va avea o intervenţie în care va prezenta principalele obiective ale României privind reforma Curţii.

Printre obiectivele Conferinţei de la Izmir se numără continuarea procesului de ameliorare a activităţii Curţii şi de analiză a rolului actual al acesteia, evaluarea stadiului aplicării Declaraţiei de la Interlaken şi a Protocolului nr. 14 adiţional la Convenţie, precum şi adoptarea unei declaraţii politice privind viitorul mecanism al Convenţiei.

Conferinţa va fi prezidată de Ahmet Davutoğlu, ministrul de externe al Turciei, ţară care deţine preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. La lucrări vor participa secretarul general al Consiliului Europei, Thørbjorn Jagland, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlüt Çavuşoglu, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei,  Thomas Hammarberg, miniştri de externe si de justiţie, agenţii guvernamentali ai statelor membre, demnitari şi înalţi funcţionari cu atribuţii în domeniul reformei Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Concluziile Conferinţei de la Izmir se vor regăsi pe agenda reuniunii Comitetului Miniştrilor al  Consiliului Europei  (Istanbul, din 10-11 mai 2011).

Procesul de reformă al Curţii Europene de la Strasbourg a început încă din 2001, când a fost elaborat Protocolul 14 adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care a intrat în vigoare la 1 iunie 2010. Acest protocol prevede o serie de amendamente procedurale, care au permis, printre altele, o reorganizare a formaţiunilor jurisdicţionale ale Curţii şi a competenţelor acestora, instituirea completului de judecător unic şi introducerea unui nou criteriu de admisibilitate referitor la absenţa unui prejudiciu important.

Conferinţa de la Interlaken, desfăşurată în 18-19 februarie 2010, a urmărit conturarea evoluţiei mecanismului de control european creat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Declaraţia de la Interlaken a fost însoţită de un Plan de acţiune, care cuprinde liniile de acţiune în vederea reformei în perioada de după intrarea în vigoare a Protocolului 14, a căror implementare ar urma să asigure un viitor efectiv pentru Curte. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.