Acasă Uncategorized Bruxelles: O piaţă unică a drepturilor de proprietate intelectuală

Bruxelles: O piaţă unică a drepturilor de proprietate intelectuală

DISTRIBUIȚI

101191 – 22052011 – Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru o strategia europeană în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Comunicarea Comisiei, care va cuprinde brevetele, mărcile înregistrate, indicaţiile geografice şi drepturile de autor, va propune o strategie cuprinzătoare care va evidenţia modul în care drepturile de proprietate intelectuală pot stimula competitivitatea şi creşterea economiei bazate pe cunoaştere. Ca parte integrantă a strategiei cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, Comisia Europeană va propune un nou regulament vamal pentru a îmbunătăţi cadrul legal care permite autorităţilor vamale să ia măsuri împotriva bunurilor suspectate că nu respectă drepturile de proprietate intelectuală.

Brevete şi mărci înregistrate: În afară de modul în care certificatele individuale permit companiilor să obţină protecţie pentru invenţiile şi reputaţia lor, comunicarea va prezenta planurile viitoare pentru o protecţie mai cuprinzătoare a inovării şi cunoştinţelor. Planurile includ protecţia secretelor comerciale şi a indicaţiilor geografice pentru produsele neagricole.

Drepturile de autor: Cetăţenii ar trebui să fie în măsură să utilizeze transfrontalier serviciile comerciale şi conţinuturile culturale. Totuşi, după cum este menţionat în „Agenda digitală” a Comisiei Europene pieţele on-line ale Uniunii Europene sunt încă fragmentate de bariere care îngreunează accesul la serviciile de telecomunicaţii pan-europene şi la serviciile şi conţinuturile digitale. Astăzi în Uniunea Europeană se descarcă de patru ori mai puţină muzică decât în Statele Unite ale Americii, din cauza pieţelor fragmentate şi a lipsei ofertelor care respectă legea. Pentru crearea stimulentelor potrivite în favoarea ideilor creative şi a investiţiilor, a modelelor de afaceri inovatoare şi a diseminării operelor, Comisia va prezenta cele mai eficiente modalităţi de gestionare a drepturilor de autor.

Încălcările legislaţiei cu privire la drepturile de proprietate intelectuală: Mărfurile contrafăcute şi mărfurile pirat afectează bunul mers al economiei. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că, la nivel global, comerţul cu marfuri contrafăcute şi mărfuri pirat valora 250 de miliarde de dolari americani în 2007. De asemenea, Camera Internaţională de Comerţ a estimat că 2,5 milioane de oameni care trăiesc în ţările G20 şi-au pierdut locurile de muncă în 2009 din cauza încălcărilor legislaţiei în domeniul drepturilor de autor. Se descoperă că un număr din ce în ce mai mare de mărfuri utilizate de consumatori în viaţa de zi cu zi – jucării, medicamente – sunt contrafăcute, neavând astfel nicio garanţie cu privire la îndeplinirea standardelor de securitate şi siguranţă. Contrafacerea şi pirateria au consecinţe şi asupra diversităţii culturale şi a bugetelor naţionale din cauza încasărilor reduse a taxelor.

Aplicarea legislaţiei drepturilor de proprietate intelectuală de către autorităţile vamale: În anul 2009 autorităţile vamale au reţinut peste 100 de milioane de articole suspectate că nu ar respecta drepturile de proprietate intelectuală, într-un număr de peste 40 000 de cazuri. Comisia Europeană va propune în curând un nou regulament care va îmbunătăţi aplicarea legislaţiei în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală de către autorităţile vamale, la frontierele externe ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, regulamentul va simplifica procedurile pentru autorităţile vamale şi pentru deţinătorii drepturilor.  

Proprietatea intelectuală se referă la diferite tipuri de creaţii intelectuale pentru care este recunoscut un set de drepturi exclusive. În conformitate cu legislaţia proprietăţii intelectuale, deţinătorilor le sunt acordate anumite drepturi exclusive pentru o multitudine de bunuri necorporale cum ar fi operele literare, muzicale şi artistice (drepturi de autor); descoperiri şi invenţii (brevete), precum şi cuvinte, expresii, simboluri, desene (mărci înregistrate). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.