Acasă Uncategorized Bruxelles: Parlamentul European susţine mai multe noi frecvenţe pentru internetul mobil

Bruxelles: Parlamentul European susţine mai multe noi frecvenţe pentru internetul mobil

DISTRIBUIȚI

100898 – 11052011 –  Parlamentul European a susţinut cu hotărâre, miercuri, planurile de accelerare a răspândirii internetului mobil, dar eurodeputaţii îşi doresc ca Europa să acţioneze cu mai multă fermitate şi să preia iniţiativa pe plan mondial în domeniul acestei tehnologii.

Accesul tuturor cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa la internet în bandă largă, inclusiv în zonele rurale şi pe insulele izolate nu este posibil fără internet wireless (fără fir), pentru care sunt necesare frecvenţe radio pentru o conexiune neîntreruptă. Această condiţie ar trebui îndeplinită prin alocarea „dividendului digital” – benzile de frecvenţă radio care vor fi disponibile în momentul trecerii de la transmisiunea TV analogică la cea digitală  în statele membre.

Primul program strategic în materie de spectru de frecvenţe radio, un element central al agendei digitale, are ca scop asigurarea accesului la internet pe întreg teritoriul UE până în 2013 şi realizarea unor conexiuni de mare viteză de cel puţin 30 Mbps până în 2020, reducând, astfel, decalajul digital.

Deşi alocarea frecvenţelor reprezintă o competenţă naţională, normele cu privire la alocarea spectrului între furnizori şi consumatori ai internetului trebuie reglementate la nivel european. Programul strategic în materie de spectru de frecvenţe radio va fi util în folosirea spectrului radio şi va constitui o garanţie pentru flexibilitate şi disponibilitate maxime.

Conform mai multor studii, traficul de date este în creştere şi cererea se dublează în fiecare an. În acest ritm, între 2009 şi 2014, cererea va creşte  cu aproape 40 de ori.

Internet mai rapid – cheia pentru inovaţie – „Îmi doresc ca Europa să aibă cea mai mare capacitate de bandă largă şi vitezele cele mai mari, pentru că atunci vom deveni baza de dezvoltare a tuturor serviciilor considerate cruciale pentru economia modernă. Îmi doresc ca Europa să fie baza pentru viitoarea generaţie de companii gen Google, Yahoo, Apple şi alte companii care sunt un exemplu al competitivităţii şi inovaţiei” a spus Gunnar Hökmark (PPE, SE), raportorul PE în acest dosar, în dezbaterea de luni.

Sprijinul Parlamentului a fost reflectat în votul de miercuri asupra textului modificat: 615 voturi pentru, 26 împotrivă şi 16 abţineri.

800 MHz – frecvenţă pentru internet mobil începând cu 2013 – Conform planurilor Comisiei, statele membre vor trebui să facă disponibilă banda de frecvenţă de 800 MHz pentru armonizarea serviciilor de internet wireless până la 1 ianuarie 2013. Parlamentul a votat o modificare care va permite ţărilor UE să ceară o amânare până în 2015, sau chiar mai târziu, dacă întâmpină probleme de coordonare a frecvenţelor la nivel transfrontalier cu statele terţe vecine.

După 2013, membrii PE îşi doresc mai mult: benzi de 1.5 GHz şi 2.3 GHz ar trebui făcute disponibile pentru serviciile mobile în bandă largă, în timp ce spectrul alocat pentru traficul de date trebuie să atingă cel puţin 1200 MHz până în 2015. În plus, Comisia ar trebui să monitorizeze dezvoltarea tehnologică şi eficienţa utilizării spectrului, pentru a evalua dacă e necesară armonizarea unor frecvenţe adiţionale (precum cea de 700 MHz) pentru a face loc pentru noi utilizatori şi servicii.

Miniştrii UE urmează să discute propunerea legislativă pe 27 mai. Încă nu s-a ajuns la nicio înţelegere asupra proiectului de text final între cei doi colegislatori. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.