Acasă Uncategorized Bucureşti: Un sfert dintre români fumează

Bucureşti: Un sfert dintre români fumează

DISTRIBUIȚI

101273 – 25052011 – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la incidenţa consumului de tutun în România, dar şi pentru identificarea atitudinilor şi percepţiilor publice privind fumătorii. În studiul ”Fumatul şi sănătatea. Comportamente şi atitudini” au fost investigate consumul de tutun şi atitudinile asociate acestuia (frecvenţa de consum, număr de ţigări consumate, încercări de renunţare), consilierea oferită de medici în privinţa renunţării la fumat, percepţia nefumătorilor faţă de fumători şi percepţia populaţiei cu privire la iniţiative legislative de interzicere a fumatului în unele locuri publice. Au fost intervievaţi 1.960 de indivizi, de 18 ani şi peste, eroarea fiind de ± 2,3%.

Atfel, 76% dintre indivizii cuprinşi în eşantionul de populaţie al acestui studiu, reprezentativ pentru România, declară că sunt nefumători. 24% dintre respondenţi fumează şi fac acest lucru zilnic (15%) sau cu o frecvenţă mai scăzută (9%). Procentul cel mai mare de persoane care fumează zilnic (22,5) se regăseşte în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani. Cel mai mic procent (5,5) este prezent în rândul celor peste 65 de ani.

Locuitorii din zona de Sud a ţării fumează într-o mai mare măsură zilnic decât cei din celelalte regiuni. Totuşi 36% dintre nefumătorii actuali recunosc că au consumat tutun în trecut, dar 68% dintre ei au renunţat la fumat cu peste 5 ani în urmă.

26% dintre fumători practică acest obicei de mai puţin de 10 ani. Procentul este egal cu cel al fumătorilor care consumă tutun de peste 30 de ani. 29% dintre fumători au deprins obiceiul fumatului în urmă cu 10 şi 20 de ani, iar pentru 17% dintre fumători obiceiul are o vechime cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Peste jumătate dintre fumători (53%) au declarat că au vizitat un medic sau un specialist în probleme medicale în ultimele 12 luni. Majoritatea dintre aceştia (60%) au vizitat medicul sau specialistul o dată dau de două ori în acest interval, în timp ce 22% spun au avut între 3 şi 5 vizite la medici, iar 18% au fost de mai mult de şase ori.

74% dintre fumătorii care au vizitat un medic în ultimele 12 luni au recunoscut că acesta i-a întrebat, pe parcursul întâlnirii, dacă fumează, iar 71%dintre ei au menţionat faptul că medicul le-a recomandat să nu mai consume tutun.

Studiul mai arată că peste 60% dintre respondenţi au auzit de proiectul deputatului Manuela Mitrea cu privire la interzicerea fumatului în locuri publice închise, iar 86% dintre respondenţi sunt de acord în mare şi foart mare măsură cu această măsură. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.