Acasă Uncategorized Bruxelles: Ziua Internatională a Dunării sărbătorită în Parlamentul European

Bruxelles: Ziua Internatională a Dunării sărbătorită în Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

102228 – 29062011 – Parlamentul European găzduieste, în perioada 27 iunie – 1 iulie expoziţia de fotografie “Comorile Dunării”. Initiativa apartine europarlamentarului român Adriana Ticău care împreună cu alti cinci colegi Michael Theurer (Germania), Eva Lichtenberger (Austria), Kataina Nevedalova (Slovacia), Tamas Deutsch (Ungaria) şi Mariya Nedelcheva (Bulgaria), membri ai Forumului pentru Dunare din PE, au organizat aceasta expozitie pentru a sărbători Ziua Internatională a Dunării. La deschiderea expozitiei, care a avut loc aseară, Adriana Ticău, initiatoarea Forumului pentru Dunare din PE a reamintit că “una dintre primele institutii europene, Comisia Europeană a Dunării,  a fost înfiintată la 31 martie 1856 Si a avut initial sediul la Galati, în actuala clădire a bibliotecii “V.A. Urechia”. Obiectivul creării acestei institutii a fost acela de a asigura libera navigatie pe Dunăre. Iată deci că Dunarea a jucat un important rol în constructia europeană Si acest lucru trebuie afirmat mai des”.  

29 iunie 2011 este prima sărbatoare a Zilei Internationale a Dunării după adoptarea Strategiei a UE pentru regiunea Dunarii. Aceasta strategie a fost adoptată de Comisia Europeana în decembrie 2010, în urma cererilor formulate de către Consiliul European si de Parlamentul European. Strategia pentru regiunea Dunării este însotită de un plan de actiune, care este structurat pe patru piloni (interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului, creSterea prosperitătii si consolidarea regiunii Dunării) Si care răspunde necesitătii de a îmbunătăti mobilitatea, securitatea energetică, protectia mediului, dezvoltarea economică Si socială, securitatea Si protectia civilă în regiunea Dunării. Strategia a fost adoptată Si de Consiliul UE la data de 13 aprilie 2011 Si de Consiliul European la sfarSitul săptămânii trecute. „Acum avem o strategie a UE pentru regiunea Dunării, dar important este ca ea să fie implementată. Solicităm statelor membre Si regiunilor să folosească fondurile structurale disponibile pentru perioada 2007-2013 pentru a sprijini cât mai mult această strategie, în special pentru a promova crearea de locuri de muncă Si creSterea economică în zonele cele mai afectate de criză economică Si financiară”, a subliniat Adriana Ticău. Ea a reamintit că Dunărea, împreună cu Rinul Si cu canalul Main-Dunăre leagă în mod direct 11 tări, de la Marea Nordului până la Marea Neagră, pe o lungime de 3 500 km. Europarlamentarul român a insistat asupra necesitătii de a extinde Strategia UE pentru regiunea Dunării la regiunea Mării Negre, subliniind faptul că dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării va consolida importanta geostrategică a regiunii Mării Negre. În încheiere, europarlamentarul român a sustinut că oraSele situate de-a lungul Dunării, siturile arheologice, castelele Si fortăretele, bisericile Si catedralele, zonele turistice Si diversitatea culturală, Si mai ales oamenii  care locuiesc în regiunea Dunării reprezintă comori ale Dunării. „Împreună cu colegii mei ne-am propus să vă prezentăm un crâmpei din comorile Dunării Si să lansăm astfel o invitatie permanentă  pentru a vizita, a cunoaSte mai bine Si a sprijini regiunea Dunării. Ne dorim ca Ziua Internatională a Dunării 2011 să se desfăSoare sub semnul angajamentului  pentru dezvoltarea regiunii Dunarii”, a conchis Adriana Ticău.

Regiunea Dunării, care cuprinde 14 tări europene Si 115 milioane de cetăteni, atât din UE, cât Si din afara ei – Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, România, Bulgaria, Croatia, Serbia, Bosnia Si Hertegovina, Muntenegru, Moldova Si Ucraina – reprezintă un spatiu în care pot fi dezvoltate sinergii consolidate între politicile UE din diverse domenii, cum ar fi conexiunea, transporturile, economia, energia, mediul, extinderea Si vecinătatea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.