Acasă Uncategorized Bucureşti: Măsuri urgente pentru rezolvarea problemei promovării judecătorilor la Înalta Curte de...

Bucureşti: Măsuri urgente pentru rezolvarea problemei promovării judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

DISTRIBUIȚI

101702 – 10062011- Ministerul Justiţiei este gata să promoveze în Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru rezolvarea problemei promovării judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

“Ministerul este pregătit să ia această măsură, datorită faptului că timp de mai bine de şapte luni nu s-a putut ajunge la un consens între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi ÎCCJ, în legătură cu modalitatea de promovare la ÎCCJ. Conducerea ÎCCJ a solicitat în repetate rânduri promovarea de noi judecători la ÎCCJ, în special pentru Secţia Penală. Conducerea CSM a solicitat o procedură mai transparentă şi mai corectă pentru recrutarea acestora. Consensul a fost găsit în urma medierii Ministerului Justiţiei şi a fost exprimat în proiectul de lege adoptat de Guvern şi aflat în prezent în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. Acest consens a fost însă rupt în urma solicitării ÎCCJ de a impune un aviz conform pentru promovarea judecătorilor de către CSM. Acest aviz conform echivalează practic cu mutarea centrului de greutate a deciziei privind promovarea, de la CSM către ÎCCJ. ÎCCJ nu a acceptat revenirea la consensul iniţial în jurul proiectului. Blocajul creat poate conduce la amânarea sine die a adoptării proiectului, a promovării judecătorilor,  şi menţinerea în funcţiune a unei proceduri de recrutare care nu oferă garanţii de transparenţă şi corectitudine. S-a produs deja o întârziere care poate afecta atât funcţionarea justiţiei, cât şi concluziile Raportului de ţară”, a spus ministrul Predoiu.

Proiectul ordonanţei de urgenţă a fost trimis joi către CSM pentru avizare, conform ministrului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.