Acasă Uncategorized Bucureşti: Stagiari la Senatul României

Bucureşti: Stagiari la Senatul României

DISTRIBUIȚI

101629 – 08062011- Programul „Stagiar la Senatul României”, aprobat recent de Biroul Permanent, va debuta cu cinci proiecte de cercetare în domenii precum drept constituţional şi parlamentar, întărirea capacităţii administrative, istorie, arhivistică, comunicare şi informatică, desfăşurate în parteneriat cu instituţii prestigioase din învăţământul superior şi preuniversitar, proiecte care vor oferi tinerilor stagiari oportunitatea participării la activitatea practică a legislativului, aşa cum se desfăşoară ea la Senat, şi se vor finaliza cu realizări importante pentru ambele părţi. Prin Protocolul de colaborare cu tema „Proceduri parlamentare referitoare la alegerea sau numirea de membri ai autorităţilor publice aflate sub control parlamentar. Identificarea elementelor de practică parlamentară referitoare la dezbaterile din cadrul Senatului” – cel dintâi încheiat din seria celor cinci – între reprezentanţii instituţiei Senatului României şi conducerea Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, studenţii interesaţi din ultimul an

 

 

 al Facultăţii de Drept, urmează să fie angrenaţi, pe parcursul anului universitar 2011 – 2012, în activitatea propriu-zisă a unor compartimente din cadrul Senatului. Aici ei vor lua contact cu ansamblul documentelor de lucru legate de tematica abordată în acest prim an de colaborare inter-instituţională şi axată pe două componente, respectiv: proceduri parlamentare referitoare la alegerea sau numirea membrilor autorităţilor sau instituţiilor publice aflate sub control parlamentar şi identificarea elementelor de practică parlamentară referitoare la dezbaterile din cadrul Senatului. Astfel, studenţii stagiari vor prelucra un amplu documentar legislativ alcătuit din documente referitoare la candidaturi, adrese, rapoarte ale comisiilor, stenograme, referitor la instituţiile publice aflate sub control parlamentar, şi vor avea prilejul să-şi valorifice experienţa teoretică acumulată, în vederea elaborării de fişe, dosare, arhive ale acestor instituţii, pentru a realiza, în final, fişa evenimentelor procedurale ori sinteze pe diferite tipuri de probleme procedurale.       

            De asemenea, ei vor analiza stenograme cu ajutorul cărora vor parcurge etapele dezbaterii unei iniţiative legislative în plenul Senatului, precum şi aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru, desfăşurarea sesiunii de întrebări şi interpelări, dezbaterea actelor politice, în scopul identificării aspectelor de practică parlamentară şi a evoluţiei lor în timp.

            Prin efortul lor, studenţii şi elevii stagiari angrenaţi în acest proiect vor deveni protagoniştii unui demers instituţional de excepţie privind colectarea, arhivarea şi sistematizarea documentelor legislative din sfera tematicii delimitate, în perspectiva informatizării întregii documentaţii legate de activitatea parlamentară din ultimele două decenii. Ei vor participa la o operă în acelaşi timp de modernizare instituţională şi reconstituire istorică. Vor crea premisele îmbunătăţirii activităţii administrative a Senatului şi deschiderii mai largi a instituţiei legislative către societatea civilă, în spiritul transparenţei şi accesului direct şi eficient la informaţia de interes public. Elevi, studenţi, masteranzi, cercetători, istorici sau simpli cetăţeni interesaţi vor putea beneficia de rezultatele activităţii lor în cadrul programului Stagiari la Senat.

            La încheierea stagiului, tinerii implicaţi în proiectul de cercetare vor primi atestate oficiale constând în diplome care să certifice calitatea de stagiar pe care au avut-o la Senatul României, participarea la proiect fiind echivalată de instituţia de învăţământ cu stagiul de practică din programele de studii şi număr de credite corespunzătoare, conform Cartei universitare. Diplomele eliberate vor atesta formarea stagiarilor la standarde de calitate în cadrul activităţii desfăşurate la Senat şi îi vor recomanda pentru o posibilă candidatură la postul de funcţionar public parlamentar sau alte funcţii în sistemul public sau privat. – www.promptmedia.ro

           

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.