Acasă Uncategorized Bucureşti: Un consilier superior ANAF si un avocat, trimisi in judecata de...

Bucureşti: Un consilier superior ANAF si un avocat, trimisi in judecata de procurorii anticoruptie

DISTRIBUIȚI

102167 – 27062011 – Avocatului Marius-Cătălin Stăncescu dn cadrul Baroului Bucureşti şi consultant financiar, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în scopul de a ascunde infracţiunile de corupţie, şi a lui Nicolae-Adrian Gavrilă, în stare de arest preventiv, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrate Fiscală (ANAF), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de fals în declaraţii şi spălare de bani.

Conform procurorilor, in perioada iunie – august 2009, avocatul Stăncescu a pretins de la un denunţător suma de 200.000 euro, redusă ulterior la 70.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor comisari cu funcţii de conducere din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, şi pe care îi poate determina să întocmească o notă de constatare în care să menţioneze concluzii favorabile firmei denunţătorului. Această notă de constatare urma a fi întocmită ca urmare a unor controale, efectuate în lunile martie şi aprilie 2009 de comisari ai Gărzii Financiare, finalizate cu o sesizare formulată la Direcţia Naţională Anticorupţie de Garda Financiară, în luna mai 2009, pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

În cursul lunii septembrie 2010, din banii pretinşi, Stăncescu a primit de la denunţător suma de 55.000 de euro.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a provenienţei banilor primiţi pentru traficarea influenţei, inculpatul a întocmit în fals trei facturi fiscale în care a consemnat, în mod nereal, că a prestat servicii de evaluare, analiză şi audit pentru societăţile comerciale ale denunţătorului.

De asemenea, în cursul lunii octombrie 2010, Stăncescu a pretins de la acelaşi denunţător suma de 30.000 de euro lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă comisari cu funcţii de conducere din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, pentru a-i determina să nu constate fapte de evaziune fiscală şi contrabandă cu ocazia unui control de specialitate efectuat în perioada octombrie – noiembrie 2010 la o altă societate comercială a denunţătorului. Din banii pretinşi, inculpatul a primit suma de 22.000 euro, în două tranşe.
În cursul lunii noiembrie 2010, Stăncescu a pretins de la denunţător suma de 300.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană din conducerea Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi pentru a-l determina să ridice consemnul vamal aplicat de Autoritatea Naţională a Vămilor uneia dintre firmele denunţătorului. Acest act avea drept consecinţă deblocarea containerelor cu tutun indisponibilizate în porturile Constanţa şi Giurgiu.

În acelaşi context, în cursul lunii noiembrie 2010, Nicolae Adrian Gavrilă, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, a pretins de la acelaşi denunţător suma totală de 300.000 de euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană din conducerea ANV în scopul menţionat mai sus. Din banii pretinşi, 200.000 erau destinaţi funcţionarului din cadrul ANV iar 100.000 urma să îi oprească pentru sine.

În plus, în aceeaşi perioadă, Stăncescu a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 euro pentru a o remite unei persoane din conducerea ANAF şi pentru a-l determina să protejeze activitatea de contrabandă pe care denunţătorul dorea să o iniţieze. Din suma pretinsă, lui Stăncescu i-ar fi revenit un cuantum de 10%.

La rândul său, în cursul anilor 2007 şi 2008, Gavrilă, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, a mai pretins şi primit de la acelaşi denunţător sume cuprinse între 7.000 şi 10.000 de euro lunar, în total 120.000 euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul ANAF – Direcţia Mari Contribuabili şi pentru a-i determina să nu blocheze conturile sau să nu execute silit firma denunţătorului ca urmare a faptului că nu a fost achitată TVA în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei de către această societate comercială.
De asemenea, în cursul anului 2008, Gavrilă a pretins de la denunţător suma totală de 400.000 euro, redusă ulterior la 200.000 euro, pentru a interveni pe lângă acelaşi funcţionar din conducerea Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale şi pentru a-l determina să nu stabilească în sarcina firmei denunţătorului plata unor sume de bani cu titlu de accize pentru operaţiunea de a transfera din România în Italia peste 800 de tone de tutun. Suma de 400.000 euro reprezenta 1% din valoarea taxelor pe care firma denunţătorului o datora Statului Român pentru o asemenea operaţiune vamală.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani încasate în scopul traficării influenţei, Gavrilă a consemnat în fals, în declaraţia de avere dată la 1 noiembrie 2010, că a primit de la o persoană fizică, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro. În această modalitate, inculpatul a justificat provenienţa sumei de 96.500 de euro achitată pentru achiziţionarea unei case în Bucureşti, în condiţiile în care acest împrumut este inexistent.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor case aparţinând celor doi inculpaţi.

La data de 2 martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă a celor doi pe un termen de 29 de zile. Faţă de Gavrilă această măsură a fost prelungită, iar faţă de Stăncescu s-a dispus eliberarea sub control judiciar.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.