Acasă Uncategorized Italia: Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din state...

Italia: Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din state membre ale Iniţiativei Central Europene

DISTRIBUIȚI

101715 – 10062011- Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu participă vineri, la Trieste (Italia), la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE). Reuniunea este organizată în comun de Italia, ca ţară gazdă a evenimentului, şi Serbia, în calitate de Preşedinţie a ICE în 2011.

Miniştrii Afacerilor Externe ai ICE vor avea un schimb de opinii cu privire la modalităţile de intensificare a cooperării regionale în cadrul ICE, astfel încât acest format de cooperare regională să devină un instrument mai eficient pentru obiectivul strategic de aderare la UE al statelor aspirante, membre ale Iniţiativei. Totodată, înalţii oficiali vor evalua situaţia din regiune, inclusiv din perspectiva relaţiei cu UE.

Reuniunea se va finaliza cu adoptarea unei declaraţii ministeriale.

Iniţiativa Central Europeană (ICE) este o structură de cooperare regională care reuneşte 18 state membre: 9 state membre UE – Austria, Bulgaria, Cehia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria – şi 9 state ne-membre UE –  Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina. Are ca obiective principale dezvoltarea de proiecte regionale si susţinerea parcursului european al statelor angrenate în acest proces. ICE dispune de un Secretariat Executiv la Trieste.

România a devenit membră a ICE în 1996, iar în 2009 a asigurat preşedinţia acestei structuri. În mandatul de Preşedinţie a ICE, desfăşurat sub motto-ul „Supporting the Common European Future. Addressing the Current Challenges”, România a acţionat pentru consolidarea cooperării între statele ICE, membre şi nemembre ale UE, pentru facilitarea transferului de expertiză şi acordarea de asistenţă punctuală în domenii relevante relaţiei cu UE. Preşedinţiile ulterioare (Muntenegru – 2010, Serbia – 2011) au continuat această abordare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.