Acasă Externe Agenda Europeana Muntenegru: Secretarul de Stat Bogdan Aurescu lauda progresele facute de Republica Moldova...

Muntenegru: Secretarul de Stat Bogdan Aurescu lauda progresele facute de Republica Moldova pentru integrarea europeana

DISTRIBUIȚI

102284 – 30062011 – Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat joi, la Sveti Stefan (Muntenegru), la cea de-a XIV-a Reuniune la nivel înalt a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Evenimentul a fost organizat de Muntenegru, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a SEECP.

Discuţiile au abordat, în principal, evoluţiile politice recente din Europa de Sud-Est,  inclusiv din perspectiva relaţiei cu Uniunea Europeană şi NATO. Totodată, înalţii oficiali au tratat şi tema intensificării cooperării regionale şi a consolidării SEECP ca principal forum politic regional. Au fost adoptate Declaraţia celei de-a XIV-a Reuniuni la nivel înalt a SEECP şi raportul anual al Secretarului General al Consiliului Cooperării Regionale – braţul operaţional al SEECP. Declaraţia reconfirmă angajamentul statelor participante faţă de valorile democratice, cooperarea regională şi relaţiile de bună vecinătate ca principii fundamentale ale SEECP. Totodată, statele participante ale Procesului confirmă voinţa politică privind avansarea în procesul de integrare în UE, precum şi interesul pentru menţinerea de către NATO a „politicii uşilor deschise”. 

În intervenţia sa, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat evoluţiile pozitive înregistrate în statele SEECP, în special în sfera reformelor interne şi a relaţiei cu UE. A punctat paşii decisivi realizaţi de Croaţia în relaţia cu UE prin finalizarea negocierilor de aderare, respectiv arestarea fostului general sârb, Ratko Mladic – realizare ce a demonstrat hotărârea fermă a Belgradului faţă de aderarea la UE.

Demnitarul român a reliefat „progresele remarcabile şi determinarea pe care partenerii noştri de la Chişinău le-au realizat în ceea ce priveşte atingerea obiectivului strategic de integrare europeană”.  Totodată, s-a referit la rolul constructiv şi oportunităţile pe care le oferă cooperarea regională pentru consolidarea democraţiei şi prosperităţii în regiune, menţionând susţinerea României faţă de cooperarea transfrontalieră la nivel descentralizat, inclusiv printr-o participare activă a societăţii civile. „Cooperarea regională este un instrument-cheie pentru Europa de Sud-Est (…) este o piatră de temelie pentru construirea încrederii şi reconcilierii într-o regiune cu probleme, prin intermediul dialogului politic (…) ajută la o mai bună abordare a provocărilor comune (crima organizată, corupţia, migraţia etc.)…”, a precizat oficialul român.

Bogdan Aurescu a precizat, în intervenţia sa, că Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat aprobarea de către Consiliul European, la 24 iunie 2011, a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Demnitarul român a arătat că „implementarea efectivă a Strategiei va fi esenţială pentru transformarea acestui proiect într-o poveste de succes pentru locuitorii din macro-regiunea Dunării”. A reiterat angajamentul României faţă de securitatea energetică regională, aspect crucial pentru dezvoltarea economică a Europei de Sud-Est. În context, a arătat interesul Bucureştiului faţă de dezvoltarea proiectelor energetice esenţiale pentru asigurarea coridorului energetic între Marea Caspică şi Marea Neagră: gazoductele Nabucco şi Azerbaidjan-Georgia-România şi oleoductul PEOP. În finalul intervenţiei, Bogdan Aurescu a subliniat că „Europa viitorului nu este completă fără membrii săi care vor veni din Europa de Sud-Est”, ţelul principal al României fiind „realizarea unei mai mari cooperări şi integrări”.

În cadrul reuniunii la nivel înalt de la Sveti Stefan, Muntenegru a predat Serbiei Preşedinţia în Exerciţiu a SEECP, pentru perioada iulie 2011-iunie 2012.

SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată – singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune.  A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii.  SEECP poate fi considerat continuatorul Înţelegerii Balcanice, iniţiatǎ de Nicolae Titulescu în perioada interbelică şi reluată după al doilea război mondial sub forma conferinţelor miniştrilor de externe la care participau Albania, Bulgaria, Grecia, RSFI, România şi Turcia.  Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.

Muntenegru a preluat Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP la 23 iunie 2010 de la Turcia, la Summit-ul de la Istanbul. Muntenegru a semnat Carta SEECP la Bucureşti, la 23 octombrie 2008. România este depozitarul Cartei SEECP.  – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.