Acasă Politic Bruxelles: Comisarul Neelie Kroes va institui un grup de experti care sa...

Bruxelles: Comisarul Neelie Kroes va institui un grup de experti care sa analizeze riscurile la adresa libertatii presei

DISTRIBUIȚI

102620 – 13072011 – Europarlamentarul Sabin Cutaş a primit răspunsul la scrisoarea adresată vice-preşedintelui Comisiei Europene în domeniul politicii privind mass-media, Neelie Kroes. Deputatul european consideră că poziţia comisarului oscilează între nevoia de acţiune la nivel european şi respectarea prerogativelor statelor membre în acest domeniu. În acelaşi timp, Sabin Cutaş apreciază iniţiativa Comisiei de a institui un grup de experţi care să examineze riscurile la adresa pluralismului şi libertăţii mijloacelor de informare în masă

În scrisoarea către executivul european, europarlamentarul român atrăgea atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare din mai multe state membre cu privire la nerespectarea drepturilor fundamentale ale presei, dând exemplul presei din România şi solicita o implicare mai mare din partea Comisiei Europene pentru protejarea libertăţii presei.

Potrivit comisarului Neelie Kroes: „Libertatea de exprimare constituie unul dintre pilonii esenţiali ai societăţilor noastre democratice, fiind înscrisă în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Exercitarea liberă şi independentă a activităţilor jurnaliştilor este unul dintre aceşti piloni. Comisia a apărat fără preget aceste drepturi şi valori fundamentale la nivelul Uniunii Europene şi va continua să le promoveze”.

„Am adoptat deja unele iniţiative importante în privinţa mai multor state membre pentru asigurarea respectării prevederilor Directivei privind serviciile media şi audiovizuale. În plus, consider că trebuie să continuăm această dezbatere la nivel european. Din acest motiv, intenţionez să invit un grup restrâns de experţi selectaţi în baza cunoştinţelor, independenţei şi experienţei demonstrate ca analişti în domeniile pluralismului şi libertăţii mijloacelor de informare în masă, în vederea examinării riscurilor şi a modalităţilor de combatere a acestora, inclusiv în privinţa anvergurii unor acţiuni suplimentare la nivelul UE. Grupul va trebui, printre altele, să analizeze posibilele limitări ale libertăţii presei, inclusiv imixtiunea statului şi rolul şi independenţa autorităţilor de reglementare”, se mai arată în răspunsul comisarului.

Comisarul european declară, de asemenea, că „împărtăşeşte îngrijorările europarlamentarului român cu privire la evenimentele recente din mai multe state membre, evenimente care au evidenţiat importanţa perpetuă a libertăţii şi a pluralismului mijloacelor de informare în masă din UE, dar că, în final, „este de datoria exclusivă a statelor membre să asigure respectarea obligaţiilor care le revin cu privire la drepturilor fundamentale”.

Sabin Cutaş consideră că poziţia vice-preşedintelui CE în ceea ce priveşte garantarea libertătii de exprimare a presei este oscilantă: „Pe de o parte, se menţionează că problematica libertăţii şi pluralismului presei are o incontestabilă valenţă europeană, iar, pe de altă parte, se subliniază non-imixtiunea Comisiei în domeniul exclusiv al statelor membre.”

„Totuşi, iniţiativele la care face referire Comisia sunt lăudabile. Grupul de experţi ar putea oferi o perspectivă neutră din punct de vedere politic asupra gradului de libertate a presei din statele membre”, a conchis deputatul european. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.