Acasă Politic Bucuresti: Guvernul a stabilit pretul minim pentru actiunile Petrom

Bucuresti: Guvernul a stabilit pretul minim pentru actiunile Petrom

DISTRIBUIȚI

102758 – 19072011 – Guvernul a stabilit marţi preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom la 0,3708 lei/titlu. Guvernul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom. ţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de luni la preţul de 0,381 lei/titlu. Operaţiunea prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu. onsorțiul care intermediază oferta recomandase un preț de 0,33 lei/acțiune, cu 11% mai mic decât cel stabilit de Guvern. Investitorii care au lansat ordine sub prețul minim au acum timp până vineri să-și actualizeze ordinele în cazul în care doresc să facă acest lucru. Ordinele care au fost depuse peste acest preț minim nu mai pot fi modificate. Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu trebuie să aprobe prețul minim. În cazul în care tot pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei.

 

 

 

 

 

 

Dacă tilurile vor fi vândute la preţul minim pachetul valorează 2,06 miliarde de lei.

Operaţiunea este intermediată de consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities.

Înainte de lansarea pe Bursă a vânzării pachetului de acțiuni pe care statul îl deține la Petrom, analiștii Unicredit și Erste Group recomandau ”cumpărare” pe Petrom. Analiștii de la UniCredit (emis în mai) și cei de la Erste Group aveau, la începutul subscripției pe BVB, cel mai mare preț țintă pentru următoarele 12 luni, de 0,5 lei/unitate, cu 25% mai mare față de prețul de la închiderea ședinței de vineri 8 iulie și cu 8,7% peste prețul maxim din ofertă.

La polul opus, cu cel mai mic preț țintă, de 0,42 lei/unitate, sub prețul maxim din ofertă, se situa KBC Securities, care recomanda în luna mai “menținere”.

Analiștii locali de la Broker Cluj și Alpha Finance aveau, la începutul subscripției un preț țintă pe titlurile Petrom de 0,43 lei/unitate, recomandarea Broker Cluj, emisă în săptămâna anterioară lansării acțiunilor Petrom pe BVB fiind de “menținere”. “Obiectivele propuse, precum și planurile investiționale aflate în derulare și vizate pentru următoarea perioadă, fac din compania OMV-Petrom, un emitent cu potențial ridicat de a aduce beneficii acționarilor. Elementele de incertitudine se regăsesc în programul de explorare și producție, acesta fiind principalul motor al performanțelor financiare, evoluția prețului țițeiului pe piața internațională, pentru care sunt luate unele măsuri de protecție, cursul de schimb și potențialul de menținere a consumului intern de produse petroliere. Totodată accederea pe piața de producție a energiei electrice oferă o alternativă operaționala pe termen nelimitat, resursele petroliere fiind considerate a fi epuizabile”, au precizat într-un raport, analiștii Broker Cluj, citați de economictimes.ro.

O altă recomandare recentă este cea a firmei National P&K Securities, din Grecia. Prețul țintă indicat de analiștii firmei P&K este de 0,47 lei/unitate, puțin peste prețul maxim din ofertă, potrivit sursei citate.

Totodată, Wood&Co, firmă de brokeraj din Cehia care activează și pe piata locală, a emis îninte de lansarea pe BVB a pachetului deținut de stat recomandare de “cumpărare” pe SNP, cu un preț țintă de 0,46 lei/acțiune.

Oferta prin care statul vinde un pachet de 9,84% din acțiunile OMV Petrom (SNP) va fi considerată ca fiind încheiată cu succes dacă se vor vinde minimum 80% din acțiunile oferite. Oferta va avea două tranșe: cea mai mare, de 85% pentru investitorii instituționali, iar restul de 15% vor micii investitori (persoane fizice). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.