Acasă Politic Hunedoara: Buldozerele pun in pericol patrimoniul de la Sarmizegetusa Regia

Hunedoara: Buldozerele pun in pericol patrimoniul de la Sarmizegetusa Regia

DISTRIBUIȚI

102582 – 12072011 – Poarta de Vest  a cetăţii Sarmizegetusa Regia, care, în urmă cu 2.000 de ani, constituia una din intrările în incinta capitalei Daciei, se află în pericol de a se surpa. Motivul: un buldozerist care executa operaţiuni de amenajare la o parcare a intrat cu utilajul în malul de pământ din apropierea porţii de intrare în cetate. Mai mult, angajaţii firmei care face amenajarea au dat dovadă de inventivitate şi au construit scări de acces înspre poarta de intrare, din piatra rezultată din excavări. În opinia vicepreşedintelui Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA), Adriana Pescaru, acest fapt este extrem de grav, fiind adusă o atingere realităţilor istorice din acea vreme, relatează Servus Hunedoara.

Situaţia de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită accidental, săptămâna trecută,  de către membrii Comisiei Naționale de Arheologie (CNA). Arheologii au considerat util să arunce o privire şi spre monumentele UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăştiei.

Echipa lui „Dorel” bagă spaima în arheologi – Adriana Pescaru, expert arheolog, vicepreşedintele CNA, a rămas consternată în faţa dezastrului de la Sarmizegetusa Regia. Modul în care firma care se ocupă cu lucrările la drumul de acces înspre fosta capitală a Daciei a înţeles că poate să execute acele operaţiuni i-a adus la exasperare pe arheologii hunedoreni. „Este un dezastru. Beneficiarul acestei lucrări, în speţă Consiliul Judeţean, nu avea autorizaţie de construcţie pe acest domeniu şi, totuşi, a decis să construiască o parcare. Firma care a lucrat în zona de protecţie a monumentului istoric nu are avizele cerute de lege. Pentru amenajarea parcării era nevoie de o descărcare de sarcină arheologică pe perimetrul excavat si de mai multe avize, printre care şi cel al Comisiei Naţionale de Arheologie. Personal nu am avut cunoştinţă de aşa ceva”, a declarat Pescariu.

Şeful lucrărilor „lovit” de amnezie – Dirigintele de şantier, Iulian Firidion, cel care trebuia să supravegheze lucrările în zona respectivă nu-şi mai aduce aminte dacă firma are avizele necesare pentru construirea unei parcări şi nici când a fost ultima dată în control pentru a supraveghea lucrările. Fluturând un proiect prin faţa celor prezenţi la Sarmizegetusa Regia, acesta era aproape sigur că proiectul a fost respectat întocmai. În cea ce priveşte scările, Firidion este de părere că, din prea mult zel, muncitorii care lucrau pe şantier au dorit să îi ajute pe turişti să ajungă mai uşor spre locul în care se află monumentele. „Din câte cunosc există toate avizele necesare construirii acestei parcări. Voi verifica din nou acest lucru. Scările pot fi demolate şi cu o cupă două de pământ se reface din nou colina de la intrare”, a spus Firidion.

Cei vinovaţi vor fi sancţionaţi drastic – Aflat la Sarmizegetusa Regia, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a promis sancţiuni drastice împotriva celor vinovaţi. “În primul rând, constructorul trebuie să remedieze greşeala. Cu siguranţă că şi colegii mei din Consiliul Judeţean, din cadrul departamentului Tehnic şi Proiectare, au o parte de vină. Vom institui o comisie care va verifica toate neregulile, iar cei care se fac vinovaţi vor fi sancţionaţi drastic”, a spus Mircea Moloţ. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.