Acasă Politic Paris: Marea încercare

Paris: Marea încercare

DISTRIBUIȚI

103299 – 16082011- Liderii celor mai mari două economii europene, Germania şi Franţa, discută la Paris despre modalități de salvare a țărilor confruntate cu munți de datorii. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy vor să elimine de asemenea temerile că statele lor și-ar putea pierde ratingul perfect, AAA, sub povara crizei din zona euro. Obligațiunile europene nu sunt pe agenda discuțiilor – Partea germană are un obiectiv clar – să evite ca emiterea de obligațiuni europene să devină o măsură impusă la nivelul UE pentru rezolvarea crizei. Politicienii din partidele conservator şi liberal care guvernează Germania se opun ferm ca ţările din zona euro să garanteze datoriile celorlalte.

 

Datoriile nu se vor împărţi şi ajutorul pe care suntem dispuşi să-l acordăm nu este nelimitat, a avertizat ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble în săptămânalul Der Spiegel. De altfel, eurobondurile nu vor reprezenta nici măcar un subiect de discuție la întâlnirea Merkel-Sarkozy, după cum a precizat Cancelaria federală. Berlinul nu crede că acestea ar fi soluția la actuala criză, potrivit purtătorului de cuvânt guvernamental Steffen Seibert.

Pro şi contra eurobonduri – Tema este una controversată în Germania. Reprezentanții industriei susţin emiterea de obligațiuni europene, cu semnătură germană, pe care le consideră varianta cea mai ieftină. Ministrul Economiei Philipp Roessler respinge această soluție, care ar răsplati state care nu-şi pot administra finanțele şi afecta negativ ţările care au bugete echilibrate.

Întrevederea de la Paris este abordată radical diferit de cei doi lideri: Angela Merkel vine cu misiunea de a evita orice decizii drastice, pentru a nu periclita stabilitatea Germaniei. Nicolas Sarkozy, pe de altă parte, vrea rezultate care să impresioneze electoratul şi să ajute la revenirea acțiunilor băncilor franceze, lovite puternic zilele trecute la bursele europene.

BCE, la cumpărături în piaţă – În timp ce politicienii vorbesc, BCE acționează: instituţia de la Frankfurt a anunțat că a cumpărat obligaţiuni în valoarea record de 22 miliarde de euro. BCE nu a dorit să precizeze naţionalitatea obligațiunilor achiziționate, dar surse din piață spun că este vorba, cum era de aşteptat de titluri emise de Spania şi Italia. În total, în portofoliul BCE s-ar afla în prezent obligațiuni emise de state din zona euro, în valoare de 96 de miliarde.- www.promptmedia.ro, sursa Deutsche Welle România

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.