Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana a lansat Reteaua de Constientizare a Radicalizarii pentru combaterea...

Bruxelles: Comisia Europeana a lansat Reteaua de Constientizare a Radicalizarii pentru combaterea extremismului violent

DISTRIBUIȚI

103942 – 11092011 – Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a lansat Reţeaua de Conştientizare a Radicalizării, având ca scop combaterea extremismului violent. Iniţiativa va sprijini eforturile statelor membre de prevenire a radicalizării violente şi a recrutării de persoane în scopul unor activităţi teroriste. Reţeaua va reuni actorii-cheie implicaţi în combaterea radicalizării pe teritoriul UE, cum ar fi asistenţii sociali, liderii religioşi, liderii de tineret, ofiţerii de poliţie, cercetătorii şi alte persoane care lucrează pe teren în comunităţi vulnerabile.

UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a contracara riscul de creştere a extremismului violent. Acesta este motivul pentru care lansăm Reţeaua de Conştientizare a Radicalizării, menită să sprijine statele membre în eforturile lor de a spori gradul de sensibilizare a publicului cu privire la radicalizare şi de a stimula modalităţile de combaterea a ideologiei şi propagandei extremiste. Experienţele trecute ne-au arătat că terorismul nu poate fi legat de o anumită credinţă sau convingere politică şi nici de o anumită regiune. Eforturile noastre în lupta împotriva extremismului violent trebuie, prin urmare, să ia în considerare diversele modele de radicalizare. Este totodată important să admitem că o oarecare inspiraţie ideologică şi unele puncte de referinţă pentru radicalizare pot fi găsite inclusiv în cadrul ideilor politice ale mişcărilor populiste din UE”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Inaugurarea reţelei a avut loc la Bruxelles şi a fost urmată de o primă sesiune de lucru. Aceasta a reunit primii membri ai reţelei şi reprezentanţi ai statelor membre, Norvegiei şi instituţiilor UE. Întâlnirea inaugurală a permis participanţilor discutarea modalităţilor prin care reţeaua va deveni operaţională şi schimbul de idei cu privire la priorităţile acesteia.

Obiectivul reţelei este de a identifica bunele practici şi de a promova schimbul de informaţii şi de experienţă în ceea ce priveşte diversele aspecte ale radicalizării violente, cum ar fi, de exemplu, recursul la Internet şi la reţelele sociale pentru propaganda extremistă şi utilizarea de către terorişti a tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii. Reţeaua va acţiona în direcţia combaterii radicalizării înainte de a se ajunge la extremismul violent.

Reţeaua va fi susţinută de un forum online şi de conferinţe pe întreg teritoriul UE în vederea încurajării schimburilor de experienţe şi de cunoştinţe menite să sporească gradul de conştientizare de către public a radicalizării şi tehnicilor de comunicare. Ea va încuraja totodată personalităţile marcante şi liderii de opinie credibili să transmită mesaje pozitive, oferind alternative la propaganda extremistă, violentă. Reţeaua va contribui, de asemenea, la procesul de elaborare de politici la nivel naţional şi european şi va sprijini Comisia Europeană şi statele membre în activitatea lor, oferindu-le instrumente adecvate pentru prevenirea terorismului.

La 22 noiembrie 2010, Comisia a adoptat o comunicare despre „Strategia de securitate internă a UE în acţiune”. Prevenirea radicalizării, care poate duce la acte de terorism, a fost identificată drept o prioritate şi a fost anunţată înfiinţarea unei reţele UE de conştientizare a radicalizării (Radicalisation Awareness Network, RAN).

De asemenea, au fost prevăzute şi alte acţiuni, cum ar fi organizarea unei conferinţe ministeriale în 2012 pe tema prevenirii radicalizării şi a recrutărilor care duc la acte teroriste.

Comisia joacă un rol esenţial în coordonarea şi facilitarea activităţii tuturor actorilor implicaţi în reţea. Comisia va oferi mijloacele necesare pentru crearea platformei RAN şi a secretariatului acesteia, precum şi pentru funcţionarea reţelei. Peste 20 de milioane de euro vor fi alocaţi proiectului pentru o perioadă de patru ani, prin acordarea de asistenţă directă statelor membre şi prin finanţarea diferitelor proiecte.

Fiind o „reţea de reţele”, RAN va cuprinde grupuri, asociaţii şi platforme care se implică în mod concret şi practic în chestiunile legate de prevenirea radicalizării. Activitatea acestora va fi organizată în grupuri compuse, printre altele, din responsabili politici, funcţionari însărcinaţi cu aplicarea legii şi cu asigurarea securităţii, procurori, autorităţi locale, universitari, experţi de teren şi organizaţii ale societăţii civile, inclusiv grupuri ale victimelor. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.